Sfântul Leon, Papă al Romei. Pomenirea morților - Moșii de iarnă
Sfântul Leon, Papă al Romei. Pomenirea morților - Moșii de iarnă
Social Ultima Ora

Foto-Video! Moșii de toamnă – Pomenirea morților. De ce se face slujba. Rețeta pentru colivă

Sâmbătă, 31 octombrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de Moșîi de toamna. Țînând seama că nu știm unde se află cei morți, ne rugăm atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din răi.

De ce facem pomenire morților?

Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existența. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casă lui Iair, a cărui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

În ziua de Moși se savârseste Sfânta Liturghie

La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participa la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Sâmbătă, ziua de pomenire a morților

Sâmbătă e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la iad, că să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbătă și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

În spațiul românesc există 20 de zile de Moși

Simion Florea Marian menționa în lucrarea „Trilogia vieții”, „că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice.

Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșîi de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vara” (sâmbătă dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamna” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbătă dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Adrian Cocoșîlă

Foto-Video! Moșii de toamnă - Pomenirea morților. De ce se face slujba. Rețeta pentru colivă 3

Rețeta pentru colivă

Ingrediente:500 g grâu decorticat sau arpacaș, 375 g zahăr, aproximativ 250 g nuci curățate, vanilie, coajă rasă de lămâie (opțional), o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți dacă nu o pregătim în zile de post, zahăr pudra (că să se acopere colivă), 1 linguriță rasă cu sare, puțînă cacao și bomboane, pentru ornat colivă.

Instrucțiuni :1. Eliminăm toate corpurile străine din grâu și îl spălăm în mai multe ape.

2. Punem grâul într-o oală mai mare, peste care turnam apă, că să acopere boabele de grâu cam de un lat de palmă și și-l fierbem cel puțîn o ora.

Trebuie să amestecăm din când în când, că să nu se prindă.

3. Dăm oală jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o invelim cu o pătură, sau ceva gros, că să-și mențînă căldură cât mai mult.

4. După 4-5 ore, adăugăm zahărul și fierbem din nou, până se leagă. Acum trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, că să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.

5. După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider până când dorim să finisam colivă.

6. Înlăturăm coajă care s-a format, adăugăm sarea, vanilia, coajă rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau rasnite după preferință.

7. În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.

8. Compoziția o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelăm uniform pe platou, că să capete o formă frumoasă.

9. Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presam puțîn cu un carton că să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudra, gros de cel puțîn 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presam, că și pe pesmet.

10. Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțînă cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, că: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferință și inspirația noastră.

11. Curățăm bine marginile platoului de pesmetul și de zahărul căzut la cernut.

Coliva este bine s-o pregătim în ajunul zilei când vrem s-o folosim.Lumânarea pe care o infigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceară pe colivă.

calendar ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.