Programul de instalare a panourilor fotovoltaice pentru persoanele fizice
Ultima Ora Social

Micile gospodării dotate cu panouri fotovoltaice pot deveni furnizori în sistemul energetic naţional

„Micile gospodării dotate cu panouri fotovoltaice pot deveni furnizori în sistemul energetic naţional”

Parlamentul României a votat recent o lege care ne plasează cu adevărat în Europa din punctul de vedere al gestionării consumului de energie la nivelul micilor consumatori. Este vorba de Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative.

Cele mai importante prevederi ale actului normativ sunt preluate din legislaţia Uniunii Europene şi vizează includerea consumatorilor casnici care produc energie din surse regenerabile în categoria „prosumatorilor”.

Concret, românii care deţin panouri fotovoltaice, fiind mici producători de energie electrică, pot livra excedentul în sistemul energetic naţional, în baza contractelor existente încheiate cu firmele de distribuţie

Potrivit legii, proprietarii caselor verzi, dotate cu panouri fotovoltaice, pot furniza surplusul de energie, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în piaţă pentru ziua următoare din anul anterior. Astfel, se poate face o regularizare între energia consumată şi cea livrată în reţea.

Legea oferă şansa oricăror gospodării, pensiuni sau asociaţii de proprietari să se transforme în producători de energie, în acest fel fiind încurajată producţia de energie din surse regenerabile. Furnizorii sunt obligaţi prin lege să le preia energia, iar distribuitorii sunt obligaţi să îi racordeze la reţea” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Cristina Burciu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.