Manualele şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie. Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial
Uniunea Editorilor din România sare la gâtul ministerului educației. Manuale noi luate prin numeroase nereguli
Ultima Ora Social

Manualele şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie. Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial

Noile manuale şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie, se arată în regulamentul publicat în Monitorul Oficial, precizându-se că de organizarea licitaţiei se va ocupa Centrul Național de Evaluare și Examinare, conform mediafax.ro

Potrivit regulamentului publicat, marţi, în Monitorul Oficial, Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că manualele şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie.

“Organizanizarea evaluării proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar este asigurată de CNEE. În vederea evaluării proiectelor de manuale şcolare, CNEE întreprind eurmătoarele acţiuni: publică pe site-ul www.rocnee.eu lista cu disciplinele de pregătire necesară de manuale, în scopul lansării apelului pentru realizarea bazei de date cu experţi cooptaţi”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Câştigătorii licitaţiei vor încheia un contract cu Ministerul Educaţiei Naţionale pe o durată de patru ani. Evaluarea calităţii ştiinţifice şi a criteriilor de conformitate a conţinutului fiecărui proiect de manual şcolar va fi realizată de cinci experţi, spune sursa citată.

“În cazuri excepţionale în care la nivel naţional nu se găsesc cinci experţi, evaluarea calităţii ştiinţifice şi didactice a conţinututlui proiectului de manual şcolar se poate realiza şi cu minim trei experţi cooptaţi”, spune documentul.

Conform regulamentului, identitatea membrilor comisiei de evaluare și experților cooptați este confidenţială şi nu poate fi dezvăluită decât la solicitarea scrisă a instanțelor de judecată.

“Toți experții cooptați care au avut erori în activitatea desfășurată în procesul de evaluare nu vor mai fi selectați în evaluările proiectelor de manuale școlare viitoare și nici în grupurile de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru evaluările naționale, bacalaureat, titularizare și definitivare în învățământ, pentru următorii 5 ani calendaristici”, se arată în sursa citată.

Un proiect de manual trebuie să obţină 95 de puncte din 100 pentru a trece evaluarea privind calitatea ştiinţifică. Acestea trebuie să fie aprobate şi prin ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.