Lovitură năucitoare pentru Dorneanu. Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, intervine în forță 1
Ultima Ora Justiție

Lovitură năucitoare pentru Dorneanu. Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, intervine în forță

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, consideră că CCR a ajuns să se pronunțe pe sfera contenciosului administrativ, depășindu-și astfel competențele.

Cătălin Predoiu s-a alăturat prin poziția sa premierului Ludovic Orban, care a criticat în repetate rânduri activitatea Curții Constituționale.

”Reforma constituțională a CCR și dialogul instituționalAceasta este o opinie politică.

1. Sunt de acord cu Prim-Ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Și nu numai.

2. Uneori, jurisprudența recentă a CCR îi ultra-activează competențele. În optica mea, potrivit Constituției, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituționalității actelor normative cu rang de lege și a conflictului constituțional.

Uneori, jurisprudența CCR a trecut din sfera controlului constituționalității legilor și cea a contenciosului constituțional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanțelor de judecată și chiar a mers până la a sugera și chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia.

O astfel de “conduită” jurisprudențială împinge CCR în jocul politic sau, cel puțin, tinde, chiar și fără intenție, la influențarea jocului politic și nu este în regulă”, scrie Predoiu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.