Tudorel Toader, ultima declarație din postul de Ministru al Justiției. ”Se pot face lucruri mai multe și mai bine”
Tudorel Toader, ironic la adresa procurorilor din cazul Caracal. ”Greu de înțeles știința”
Ultima Ora Justiție

Lovitură cruntă pentru Tudorel Toader chiar din interiorul sistemului. ”Dacă nu era această lege, criminalul mai stătea închis 400 de zile”

Lovitură cruntă pentru Tudorel Toader chiar din interiorul sistemului. ”Dacă nu era această lege, criminalul mai stătea închis 400 de zile”

Experții în drept și în penitenciare, Cristi Danileț și Sorin Dumitrașcu, combat propaganda PSD potrivit căreia criminalul de la Mediaș nu a fost eliberat în baza recursului compensatoriu. Ei au explicat că recidivistul care a comis o nouă crimă la Mediaș a ieșit mai repede din penitenciar cu un an și 2 luni ca urmare a legii recursului compensatoriu. De altfel, acest lucru este precizat chiar în motivarea judecătorului care, în mai 2018, a dispus eliberarea condiționată a lui Marius Rusu, scrie g4media.ro

Totul a plecat de la postarea pe Facebook a avocatului Adrian Toni Neacșu, apărătorul Bombonicăi Prodana, fostă Dragnea, el însuși condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu ore suplimentare pe când era judecător membru CSM.

Argumentele lui Neacșu au fost preluate imediat și rostogolite de mașina de propagandă de partid. Neacșu a acuzat presa independentă de manipulare emoțională și dezinformare. El susține că recidivistul de la Mediaș ar fi fost eliberat oricum din penitenciar și fără legea recursului compensatoriu întrucât își ispășise fracția de 3/4 din pedeapă, adică executase aproape 10 ani din pedeapsa de 12 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru două tentative de omor, ambele comise în 2008.

Ce a scris avocatul Neacșu pe Facebook:

”Omisiunea este cea mai perfidă formă de dezinformare, iar denaturarea adevărului pentru a exploata emoțiile publice cea mai gravă formă de manipulare.

Autorul oribilei crime, acest Rusu Marius, nu a fost liberat condiționat din Penitenciar în baza legii privind recursul compensatoriu. Este pur și simplu fals.

Mai întâi, nu există nici o persoană eliberată NUMAI în baza recursului compensatoriu. Legea nu face decât să dea posibilitatea celor aflați în executarea unor pedepse să intre ceva mai devreme în discuția comisiilor pentru liberări condiționate.

Liberarea se dispune doar dacă este întrunit un cumul de condiții, dintre care cea mai importantă este executarea unei părți importante din pedeapsă. Maximul pe care îl poate câștiga o persoană în baza recursului compensatoriu într-un an este de 72 de zile, ceea ce este infim atunci când vorbim de pedepse mari.

Dincolo de asta, mai important, nu există un drept de a fi liberat condiționat înainte de a executa zi cu zi pedeapsa, ci doar o vocație, în sensul că doar un judecător, atunci când e convins că persoana este îndreptată, dispune liberarea înainte de termen. Asta se întâmplă atât cu legea recursului compensatoriu, cât și fără aceasta.

În al doilea rând, în situația concretă, acest Rusu Marius a fost liberat condiționat prin sentința penală nr. 595 din 16 mai 2018 a Judecătoriei Deva, deci acum 8 luni de zile. El executase fracția de 3/4 din pedeapsa de 4748 de zile (13 ani), adică aproape 10 ani, mai exact 3634 de zile, începând din 2008. Cu sau fara recursul compensatoriu acesta putea fi liberat condiționat de către judecător, în aceleași condiții în care a fost. Beneficiul potrivit Legii nr. 169/2017 a fost de 408 zile, dar și fără acestea el îndeplinea toate condițiile, inclusiv executarea unei părți din pedeapsă, pentru a fi liberat condiționat.

Judecătorul care a dispus liberarea condiționată a făcut-o nu pentru că exista legea recursului compansatoriu ci pentru că a apreciat că acesta s-a îndreptat. Și fără această lege soluția era aceeași. Putea să-l mai țină acolo încă 2 ani dacă considera contrariul.

În concluzie, ce a făcut Rusu Marius e o crimă și o tragedie, dar nu se datorează legii recursului compensatoriu. Campania împotriva Legii nr. 169/2017 este una populistă (doar e USR-ul acolo) și exclusiv politică”, a explicat avocatul Neacșu.

Susținerile avocatului Toni Neacșu sunt combătute de fostul lui coleg din CSM, judecătorul Cristi Danileț. Magistratul a explicat că recidivistul a intrat mai repede în comisia de liberare cu 408 zile ca urmare a recursului compensatoriu.

”Dacă nu era legea recursului compensatoriu, acel condamnat ar fi intrat în comisie peste 408 zile. Practic, încă 408 zile ar fi trebuit să respecte regulile din Penitenciar, să se supună regimului, să fie sancționat sau recompensat. Peste 408 zile nu se știe dacă judecătorul i-ar fi dat drumul, așa cum a procedat acum. Dar, recunosc, mult prea ușor se acordă liberările condiționate de către unii judecători la fapte de violență și recidiviști, doar în urma analizării îndeplinirii condițiilor formale ale legii”, a declarat magistratul Danileț pentru G4media.

Expertul în penitenciare Sorin Dumitrașcu a explicat și el că liberarea condiționată a recidivistului a fost luată în discuție cu 408 zile mai devreme ca urmare a recursului compensatoriu.

”Deținuții care stau în condiții necorespunzătoare beneficiază de 6 zile pe lună reduse din pedeapsă. Aceasta înseamnă o cincime din întreaga pedeapsă. Toată lumea benficiază de această cincime, care este un drept obligatoriu al deținutului, acordat în baza legii recursului compensatoriu, nu o vocație (speranța/posibilitatea – n.r.) la liberarea condiționată.
Sunt două posibilități. Fie după calcularea zilelor, penitenciarul constată că, după scăderea acestei cincimi, deținutul și-a executat pedeapsa, a depășit perioada cât trebuia să stea după gratii. În acest caz, deținutul pleacă direct acasă, nu mai intra în comisia de liberare condiționată.

Fie, ca urmare a scăderii acestei cincimi din pedeapsă, deținutul intră în comisia de liberare condiționată. Aceasta este o vocație la liberare, adică judecătorul decide dacă îl eliberază sau nu condiționat pentru că s-a îndreptat, etc.

Efectul recursului compensatoriu este că deținutul intră mai repede în comisie și are vocația (speranța/posibilitatea – n.r.) la liberarea condiționată, ca urmare a scăderii acestei cincimi din pedeapsă, care este un drept obligatoriu, acordat prin legea recursului compensatoriu”, a explicat Sorin Dumitrașcu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017. Toți deținuții eliberați de atunci au beneficiat de eliberarea mai devreme ca urmare a acestie legi. Potrivit ANP, 14.402 deținuți au beneficiat de legea eliberării mai repede.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.