Ecaterina Andronescu dată în judecată. Ministrul educației a bulversat sistemul
Ultima Ora Social

LOVITURĂ CRUNTĂ pentru profesori. Ecaterina Andronescu nu-i mai vrea la CATEDRĂ

LOVITURĂ CRUNTĂ pentru profesori. Ecaterina Andronescu nu-i mai vrea la CATEDRĂ

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că trebuie găsită „o formulă” în așa fel încât cei care nu promovează examenul de titularizare să nu mai fie acceptați în sistemul de învățământ, „nici măcar suplinitori”.

„Este greu să fii în față elevilor dacă ești tu un profesor de notă 5. Și, de aceea, probabil că vom găși o formulă în așa fel încât cei care nu promovează examenul de titularizare să nu mai poată fi cuprinși în învățământ nici măcar suplinitori”, a spus Ecaterina Andronescu la un post TV.
În acest context, ea a subliniat că trebuie luate în considerare școlile pedagogice, menționând că pedagogia și principalele elemente pedagogice „se lipesc mult mai bine” la vârste mai mici.
Totodată, ministrul Educației a vorbit și despre nouă lege a educației, care trebuie trimisă în Parlament până la sfârșitul lunii martie, reamintind că intenționează să lanseze în dezbatere, la sfârșitul lunii ianuarie, proiectul acesteia.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, viitoarea lege a educației trebuie să dea „viziune de dezvoltare” învățământului, iar elevii trebuie să învețe să se adapteze la schimbările din viață lor. Ea a făcut referire și la prioritățile mandatului sau de ministru, printre care, dotarea fiecărei clase cu o tablă inteligență, sau învățarea predării digitale la ore, proces de formare profesională în care vor intră 55.000 de profesori.
Pentru angajarea pe perioada nedeterminată (titularizare), dascălii trebuie să obțînă minimum notă 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasa în profilul postului.
În prezent, pentru angajarea pe perioada determinată (suplinire), candidații trebuie să obțînă minimum notă 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială în profilul postului.
Aproximativ 20% dintre profesorii din București sunt suplinitori, pensionari sau necalificați, conform Inspectoratului Școlar București.
În restul țării, cele mai mari procente de profesori care nu au luat examenul de titularizare sunt înregistrate în zonele sărace din sudul și centrul țării, arată un studiu publicat anul trecut de Asociația Human Catalyst.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.