Locuri 'puse deoparte' pe listele paneuropene
Locuri 'puse deoparte' pe listele paneuropene
Ultima Ora Externe

Locuri ‘puse deoparte’ pe listele paneuropene

Forul de la Strasbourg a anunțat marți că numărul europarlamentarilor ar putea să scadă de la 751 la 705 după Brexit, deoarece diferența de locuri este rezervată viitoarelor liste paneuropene.

După ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru martie 2019, Uniunea Europeană va trebui să decidă ce va face cu cele 73 de mandate ale europarlamentarilor britanici din prezenta legislatură.

27 din aceste 73 de locuri vor trebui redistribuite între state membre subreprezentate, inclusiv Franţa, Spania, Italia, Olanda şi Irlanda, consideră membrii comisiei pentru afaceri constituţionale a PE. Cele 46 de locuri care mai rămân trebuie ţinute ca rezervă în parte pentru alte ţări care vor adera la UE în anii care vin, dar şi pentru situaţia în care se va decide introducerea de liste paneuropene.

Se fac eforturi pentru ca cetățenii UE să poată vota și canddați din alte țări, sistemu l devenind astfel o platformă la nivelul întregii Uniunii. 

Introducerea unei circumscripţii transnaţionale „va întări percepţia cetăţeniei UE şi caracterul european al alegerilor”, au argumentat eurodeputaţii, conform DPA.

În următoare sesiune plenară, din februarie, propunerea va fi supusă la vot plenului UE, iar ulterior statele membre trebuie să adopte în unanimitate schimbările vizate.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.