Lovitură uriașă pentru Ecaterina Andronescu. Protest al elevilor chiar în ziua simulărilor. Vor da foaia goală
Ultima Ora Social

Legitimitatea Bacalaureatului, în pericol. Cum și cine corectează lucrările

Legitimitatea Bacalaureatului poate avea de suferit de pe urma erorilor în aplicarea baremelor de corectare. Avalanșa de note modificate în urma contestațiilor arată importanța parcurgerii de către profesori a unor cursuri specifice, pentru a dobândi competențe în asemenea evaluări

De asemenea, importantă este și asigurarea de către Guvern a plății corecte a profesorilor, pentru motivarea lor în procesul evaluării, susține Coordonatorul Comisiei de Educație a PNL, deputatul Marilen Pirtea.

marilen pirtea

„Spre exemplu, în județul Timiș, din 1.350 de contestații depuse de elevi la rezultatele examenului de Bacalaureat, 1024 au fost îndreptățite! În plus, 23 de note au fost mărite cu mai mult de două puncte. Consider că se impune o revizuire a modului în care se realizează baremele de corectare, dar și a preciziei cu care sunt acestea aplicate.

Avem totuși 1.024 de situații în care elevii au fost nedreptățiți. Nu doar în Timiș se înregistrează o astfel de situație. În județul Constanța au fost depuse 2031 de contestații, dintre care 1.362 au fost admise, iar în Dolj, spre exemplu, au fost depuse 1.983 de contestații, 1.359 fiind admise.

La nivelul întregii țări, au fost contestate mai mult de 10% din notele acordate, fiind înregistrate 44.401 de contestații. Este nevoie de o analiză profundă a cauzelor. Altfel, legitimitatea examenului va avea de suferit”, subliniază Marilen Pirtea.

Din cauza plății necorespunzătoare, la corectarea lucrărilor sunt aduse cadre didactice din tot județul respectiv, indiferent dacă au experiență sau nu în evaluări de un asemenea nivel, atrage atenția Coordonatorul Comisiei de Educație a PNL.

În ceea ce privește rezultatele slabe la Bacalaureat, deputatul PNL spune că o problemă majoră o reprezintă admiterea la liceu: „În contextul actual, în multe cazuri, alegerea liceului este dependentă de proximitatea față de domiciliul elevului, chiar dacă specializările nu sunt cele indicate pentru capacitățile elevilor.

Spre exemplu, la un liceu în care se găsesc doar două specializări, matematică-informatică și filologie, elevul este pus în situația să studieze matematica M1. Există potențialul pericol ca elevi cu rezultate extrem de coborâte în gimnaziu să urmeze apoi specializări vizibil inadecvate în raport cu competențele lor, din cauza absenței alternativelor de înscriere mai apropiate de înclinațiile dovedite în gimnaziu.

Sunt licee unde, din toamnă, vor studia mate-info elevi cu nota de 1,90 obținută la proba de matematică de la Evaluarea Națională. În acest context, nu trebuie să ne mire că asemenea elevi nu vor face altceva decât să îngroașe rândurile nepromovaților de la Bacalaureat”.

 

Avalanșa de contestații, cât și numărul foarte mare de note modificate în urma acestora, ne demonstrează necesitatea ca profesorii care participă la evaluare să facă un curs de certificare a competențelor de evaluatori naționali, cursuri ce pot fi întreprinse de către departamentele pentru pregătirea personalului didactic din universitățile publice, notează deputatul liberal. „Astfel, se poate garanta o conduită ireproșabilă și nepărtinitoare față de toți elevii participanți la examinare”, precizează într-un comunicat emis newsteam.ro, deputatul PNL Marilen Pirtea.

Citește și : CUTREMURĂTOR. Ce mesaj a transmis un elev UMILIT la Bacalaureat

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii