Jandarmii româniei au devenit POEȚI pe facebook. Tratament cu umor pentru menținerea și restabilirea ordinii
Jandarmi
Social Ultima Ora

Jandarmi nevoiți să iasă cu capul în pământ dintr-un supermarket. Ce au făcut oamenii din jur

Jandarmi nevoiți să iasă cu capul în pământ dintr-un supermarket. Ce au făcut oamenii din jur

Un bucureștean, Mircea Petrescu, povestește pe Facebook că trei jandarmi au fost nevoiți să plece cu capetele în pământ dintr-un supermarket Lidl după ce toți din preajma lor au protestat față de intervențiile brutale din Piață Victoriei.

„Azi la Lidl… Am intrat să cumpăr pâine. În spatele meu, 3 jandarmi, probabil voiau să cumpere ceva de dulce. În față mea, un domn la vreo 30 de ani, care cum i-a văzut și-a ridicat imediat amandoua mâinile în aer. Că la un semnal, toți cei de pe culoar am ridicat instant mâinile sus! LINIȘTE TOTALĂ! S-au uitat unii la alții și au ieșit cu capetele plecate în aplauzele noastre furtunoase! Muie PSD!”, a scris Petrescu pe Facebook.

Parchetul General a anunțat joi că procurorii militari au ridicat de la Jandarmeria Română documentele privind substanțele chimice deținute și folosite cu ocazia intervenției la protestul de vineri, precum și mostre de muniție neletala și substanțe chimice.

„Având în vedere dezbaterile din spațiul public privind tipul gazelor lacrimogene folosite de către Jandarmeria Română în timpul evenimentelor violente ce au avut loc în ziua de 10 august 2018 și, respectiv, în noaptea de 10/11 august 2018, cu ocazia manifestatiei din București, Piață Victoriei, precum și starea de îngrijorare produsă în rândul persoanelor participante la miting și care au fost expuse substanțelor folosite, pentru a da posibilitatea analizării și stabilirii existenței sau inexistenței unor consecințe medicale, arătăm următoarele: În cursul zilei de astăzi, 16 august 2018, procurorii militari au ridicat, în temeiul ordonanței, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, documentele privind substanțele chimice deținute și folosite cu ocazia intervenției, precum și mostre de muniție neletala și substanțe chimice”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Conform sursei citate, muniția neletala și gazele lacrimogene folosite au „certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”.

Parchetul General enumeră muniția neletala și gazele lacrimogene folosite la protest de jandarmi:

* cartuș calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

* grenadă de mâna cu efect iritant lacrimogen; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

* pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%;

* pulverizator de mâna 60 – 100 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);

* pulverizator de mâna 400 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);

* pulverizator de mâna 150 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentrație 1%);

* cartuș calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

Parchetul arată că, până în prezent, au fost înregistrate 211 de plângeri penale și au fost audiate 92 de persoane.

De asemenea, a fost atașat dosarului de urmărire penală ordinul de intervenție din dată de 10 august 2018, întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare.

Parchetul General precizează că, în prezent, se desfășoară activități investigative de anvergură pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violențelor, inclusiv din rândul forțelor de ordine.

Procurorii militari au deschis un dosar penal, în care s-a început urmărirea penală în rem pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, în legătură cu modul de intervenție al jandarmilor în timpul protestului din 10 august din Piață Victoriei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.