Romania pierde aproape 27 000 locuri de munca din cauza contrafacerii
Veste mare pentru românii care lucrează la privat. Salariile au crescut cu aproape 10%
Ultima Ora Social

„Investeşte în tine” – oportunități de finanțare pentru dezvoltarea personală și profesională

„Investeşte în tine” – oportunități de finanțare pentru dezvoltarea personală și profesională

Deputatul PSD Anișoara Radu a anunțat miercuri, 12 septembrie, că au fost elaborate normele de aplicare a Programului guvernamental „Investeşte în tine”, prin care tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani pot lua credite cu dobândă zero de până la 40.000 de lei, iar persoanele cu vârste cuprinse între 26 şi 55 de ani pot primi un credit de până la 35.000 de lei, dacă vor să se dezvolte personal şi profesional, investind în educaţie, în cultură sau în sănătate.

„Programul vine în ajutorul tinerilor care doresc să investească în dezvoltarea personală și profesională și au nevoie de sprijin financiar. De asemenea, programul se dorește a fi un bun instrument pentru cetățenii care doresc sau sunt nevoiți să-și schimbe profesia, să se recalifice pentru că s-a schimbat arhitectura pieței muncii.

Așadar, atât tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, cât și oamenii care fac parte din segmentul cuprins între 26-55 de ani au în această situație oportunitatea de a investi în viitorul lor. Valoarea maximă a finanţării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani şi 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani şi 55 ani. Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei pentru toţi beneficiarii, dacă sunt angajaţi sau se angajează pe perioada derulării creditului.

Beneficiarii programului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România; să fie tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi până la 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv şi să fie cuprinşi în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale sau, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Persoanele cu vârsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv trebuie să se afle într-o formă de pregătire profesională parte integrată a sistemului de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/ sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

De asemenea, în situația în care solicitantul nu este angajat, pentru a beneficia de credit trebuie să prezinte cel puţin un codebitor. Potrivit MFP, procentul de garantare a creditelor acordate prin Program este de 80%, exclusiv dobânzile şi comisioanele aferente, iar plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei. Bugetul total al subvenţiilor de dobândă şi al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”,  a comunicat deputatul Anișoara Radu, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.