Incendiul din Vinerea Mare: 116 persoane, din care 90 de minori, au murit în flăcări, în biserică
Ultima Ora Social

Incendiul din Vinerea Mare: 116 persoane, din care 90 de minori, au murit în flăcări, în biserică

116 oameni, dintre care 90 de copii, și-au pierdut viața în anul 1930, în urma unui incendiu. Una dintre cele mai mari tragedii din istoria României a avut loc chiar în Vinerea Mare. Pe 18 aprilie, la denia prohodului din Vinerea Patimilor, biserica din Costești, Argeș, a fost mistuită de flăcări, iar cei 116 enoriaşi din ea, majoritatea copii, au ars de vii. 

Argeș

Era 18 aprilie, 1930, Vinerea Mare. Pentru că la slujbă se strânsese prea multă lume, nu au încăput toţi în biserica din lemn, construită în secolul al  XVIII-lea, care avea 14 metri lungime şi 6 metri lăţime. S-a luat hotărârea ca minorii să stea înăntru, iar mamele, taţii şi bătrânii satului, afară. În biserică au încăput 116 persoane, dintre care 90 erau minori. A fost suficientă o scânteie, pentru ca lemnul vechi să se aprindă ca o torţă, începând cu turla care a căzut peste intrare şi i-a blocat pe toţi înăuntru. În jumătate de oră biserica a fost mistuită complet. Motivul pentrru care enoriașii nu au putu ieși din bisercai a fost faptul că ușa de la intrare se deschidea înspre interior. Din cauza înghesuielii și a panicii, totă lumea s-a bulucit către intrare și ușa nu a mai putut fi deschisă. Aproape toţi copii localităţi au pierit atunci. Timp de 20 de ani de la tragedie, la Costesti nu a mai avut loc nicio sărbătoare. Nunţile, horele sau alte petreceri se ţineau în satele apropiate.

Argeș

Sfânta Evanghelie a rămas intactă

Printre adulţii decedaţi atunci s-a numărat şi preotul Dumitriu Vişinescu. ”Părintele a fost găsit aplecat peste Sfânta Masă, sub el era fiul său, iar sub acesta era Evanghelia, care nu a ars, doar s-a înnegrit pe margini. Deşi focul a fost atât de puternic încât a topit clopotul, majoritatea trupurilor nu au fost carbonizate, ci doar înnegrite – în mod inexplicabil. Acestea sunt motivele pentru care, în 2012, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșuluiși Muscelului, a înaintat Patriarhiei un dosar în care sunt detaliate datele investigaţiilor şi prin care se cere canonizarea celor 116 martiri din Vinerea Mare, jertfiţi chiar în ziua în care Domnul Iisus a fost răstignit.

Argeș

Turla a căzut şi a blocat intrarea

Din investigaţia pompierilor de la acea vreme, focul a izbucnit în turla clopotniţei, care a fost cuprinsă de flăcări foarte repede şi a căzut peste pronaos, blocând ieşirea. Aşa erau construite bisericile tradiţionale din lemn din Muntenia, cu turla deasupra intrării.

Argeș

Castastrofa din aprilie 1930 este pomenită în fiecare an, a doua zi după Înviere.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.