Premierul Ungariei, Viktor Orban, mesaj pentru Boloni
Premierul Ungariei, Viktor Orban, mesaj pentru Boloni
Ultima Ora Externe

Hopa, Viktor Orban s-a speriat de amenințările europenilor! Ce va spune Liviu Dragnea?

Premierul ungar Viktor Orban a prezentat scuze – în scris – partenerilor săi din cadrul Partidului Popular European (PPE), cu scopul de a evita expulzarea partidului sau, Fidesz, din grupul conservator în Parlamentul European (PE), relatează Reuters.

El le-a scris mai multor lideri ai partidelor care fac parte din PPE, pentru a-și cere scuze pentru declarațîi pe care le-a făcut și care ar ar putea fi considerate ofensatoare la adresa politicii Uniunii Europene (UE) în domeniul migrației.

Însă el nu revine asupra ei și nu-și retracteaza poziția.

Potrivit unei copii a scrisorii adresate liderului politic belgian Wouter Beke, președintele CD (creștin-democrați flamanzi) – pe care Reuters precizează că a obținut-o -, Viktor Orban îi cere să revină asupra propunerii sale de excludere a Fidesz din PPE

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar a precizat că premierul le-a trimis scrisori asemănătoare liderilor celor 13 formațiuni din PPE care cer că el și Fidesz să fie dați afară din grupul parlamentar european.

În scrisoarea să, Orban apreciază că o excludere a Fidesz nu este soluția potrivită la disensiuni pe tema politicii migrației. Poziția Ungariei în acest subiect, subliniază el, rămâne însă neschimbată – și anume apărarea culturii creștine în Europa.

Premierul populist și suveranist ungar și-a lansat campania în alegerile europene intesand străzile Budapestei cu afișe prin care îi acuză pe președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker și pe miliardarul american de origine ungară George Soros de faptul că ar complota în vederea atragerii a și mai mulți migranți musulmani în Europa.

PPE, cel mai important grup în cadrul PE, a anunțat că problema unei eventuale excluderi a Fidesz urmează să fie dezbătută la 20 martie.

În opinia lui Manfred Weber, care candidează la președinta CE, discursul eurosceptic al lui Orban aduce atingere valorilor fundamentale ale PPE.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.