Ryanair a lansat o nouă rută, din București către Tel Aviv
Ultima Ora Externe

GREVĂ la Ryanair în Germania. Piloții și însoțitorii de zbor sunt nemulțumiți

GREVĂ la Ryanair în Germania. Piloții și însoțitorii de zbor sunt nemulțumiți

Piloţii şi însoţitorii de bord ai Ryanair din Germania sunt în grevă miercuri, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarizare, şi au ameninţat cu declanşarea unor noi mişcări de protest, transmit DPA şi Reuters.

Directorul general al Ryanair, Michael O’Leary, a afirmat că va fi nevoie de timp până la finalizarea unor acorduri cu sindicatele şi, chiar dacă nu-i plac grevele, este decis să se acomodeze cu ele pentru a proteja modelul de afaceri al companiei aeriene low-cost.

Mişcările de protest din Germania au avut un efect nesemnificativ asupra operaţiunilor totale, ceea ce a dus miercuri la o creştere modestă cu 0,6% a acţiunilor Ryanair, după scăderea de marţi. Avioanele Ryanair din Germania reprezintă aproximativ o zecime din flota sa globală.

Ryanair a anunţat marţi că va anula miercuri 150 dintre cele 400 de curse aeriene din şi spre Germania, din cauza grevei comune a piloţilor şi însoţitorilor de bord, şi a avertizat că astfel de greve „ilegale” vor duce la concedieri dacă vor fi continuate.

Sindicatul piloţilor germani Vereinigung Cockpit (VC) a cerut Ryanair să fie de acord cu medierea, în disputa privind salariile şi condiţiile de muncă, dar încă nu s-a ajuns la un acord privind mediatorul. Sindicatul a ameninţat că va declanşa noi mişcări de protest dacă operatorul aerian nu vine cu o ofertă mai bună.

„Atât timp cât Ryanair nu va face o ofertă îmbunătăţită, vor putea avea loc noi greve”, a explicat negociatorul VC, Ingolf Schumacher.

Verdi, sindicatul german din domeniul serviciilor, cere o majorare substanţială a salariilor precum şi contracte locale pentru cei aproximativ 1.000 de însoţitori de bord care lucrează pentru Ryanair.

„În cazul în care cumperi un bilet care este mai ieftin decât o cursă cu taxiul către aeroport, trebuie să-şi fi dat seama că ceva este greşit în acest sistem, că aceste preţuri nu pot finanţa compania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Verdi, Andreas Splanemann.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.