Kovesi, susținere puternică de la Bruxelles. Președintele Parlamentului European face anunțul
Ultima Ora Externe

Greșeala fatală pentru Președintele Parlamentului European. I se cere demisia

Președintele Parlamentului European a făcut o declarație de presă în care a vorbit despre Benito Mussolini. Ceea ce a spus Președintele a stârnit reacții neașteptate atât în Italia, cât și la Bruxelles. În urma acestora, i se cere demisa lui Antonio Tajani.

Preşedintele ParlamentuluiEuropean (PE) Antonio Tajani, a provocat o polemică în Italia şi la Bruxelles, evocând la radio aspectele ”pozitive” ale bilanţului dictatorului fascist Benito Mussolini, relatează AFP. ”Nu-i putem împărtăşi metoda (…). Însă să fim cinstiţi, Musolini a făcut drumuri, poduri, clădiri, instalaţii sportive, el a reamenajat atâtea părţi ale Italiei noastre”, a declarat Tajani miercuri-după-amiaza la un post italian de radio, informează News.ro.

”În general, eu nu-i consider acţiunea în Guvern ca pozitivă. Însă există lucruri pe care le-a făcut”, a insistat acest apropiat al lui Silvio Berlusconi, evocând totodată ”erori (…) foarte grave, inacceptabile” precum eliminarea opozanţilor, legi rasiste sau eclararea războiului.

În faţa primelor reacţii, Tajani a scris miercuri seara, pe reţele de socializare, ”ruşine celor care-mi instrumentalizează declaraţiile despre fascism! Sunt dintotdeauna un antifascist convins, nu voi permite nimănui să insinueze contrariul. Dictatura fascistă, legile sale rasiale, morţile pe care le-a provocat sunt pagina cea mai sumbră a istoriei italiene şi europene”.

Cu toate acestea, declaraţiile sale au provocat reacţii aprige în Italia, unde Tajani se afla între cele mai partajate hashtaguri, joi, pe reţele de socializare.

Un navigator pe Internet a publicat o fotografie cu apă sălcie şi mesajul ”în acest pahar este şi apă potabilă”.

Declaraţiile sale se aflau de asemenea în centrul unei polemici la Bruxelles, unde mai mulţi aleşi de stânga au denunţat vechea alianţă – în continuare valabilă în toate alegerile locale – a Forza Italia, partidul lui Tajani, cu Liga şi Fratelli d’Italia, două partide de extremă dreapta.

”Declaraţiile preşedintelui PE sunt nedemne şi absolut inacceptabile. Antonio Tajani trebuie să-şi retragă declaraţiile care banalizează fascismul sau să demisioneze de la preşedinţia Parlamentului European”, a declarat Ska Keller, preşedinta grupului Verzi-ALE.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii