FOTBAL INTERNAȚIONALCUPA MONDIALĂ. Şase femei sunt pe lista arbitrilor de la CM 2022 1
Sport Ultima Ora

FOTBAL INTERNAȚIONALCUPA MONDIALĂ. Şase femei sunt pe lista arbitrilor de la CM 2022

Şase femei au fost incluse pe lista arbitrilor de la Cupa Mondială 2022 din Qatar, care va avea loc între 21 noiembrie şi 18 decembrie, ceea ce este o premieră în istoria acestei competiţii, a anunţat Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), potrivit sportalert.ro.

Cele şase femei sunt arbitrii Stephanie Frappart (Franţa), Salima Mukansanga (Ruanda) şi Yoshimi Yamashita (Japonia) şi arbitrii asistenţi Neuza Back (Brazilia), Karen Diaz Medina (Mexic) şi Kathryn Nesbitt (Statele Unite).

Cea mai cunoscută femeie arbitru este Stephanie Frappart, în vârstă de 38 de ani, care oficiază la partide internaţionale din 2011. Dupa ce a condus meciuri de la cele mai mari turnee feminine, inclusiv finale ale Cupei Mondiale, în 2019 a devenit prima femeie care a arbitrat finala Supercupei masculine (Liverpool – Chelsea), iar în 2020 a fost prima care a condus un meci de Liga Campionilor (Juventus – Dinamo Kiev).

Ea a fost prima femeie arbitru la un meci de la Campionatul European masculin, fiind desemnată a olandezului Danny Makkelie la meciul de deschidere a turneului, Turcia – Italia.

Numirea celor şase femei arbitru „este rezultatul unui proces îndelungat iniţiat în urmă cu câţiva ani, care a început odată cu numirea arbitrilor de sex feminin la unele competiţii FIFA masculine de seniori şi tineret”, a declarat Pierluigi Collina, preşedintele comisiei de arbitri a forului fotbalistic mondial.

Cele şase arbitre „reuşesc prestaţii de calitate de câţiva ani”, a insistat italianul, care speră „ca pe viitor, prezenţa arbitrilor de sex feminin în competiţiile masculine de nivel înalt (va fi) considerată regula mai degrabă decât excepţia”.

Comisia de arbitri a FIFA a desemnat 36 de arbitri, 69 de arbitri asistenţi şi 24 de arbitri video pentru turneul final din Qatar.

După cum s-a anunţat, românul Istvan Kovacs a fost inclus pe lista arbitrilor de la Cupa Mondială 2022 din Qatar. Alături de Istvan Kovacs, la turneul final din Qatar vor mai oficia doi români, arbitrii asistenţi Ovidiu Artene şi Vasile Marinescu.

Arbitrii selectaţi vor participa la mai multe seminarii în iunie şi iulie (Asuncion, Madrid şi Doha), în care vor fi analizate videoclipuri cu situaţii reale de meci ?i vor participa la sesiuni practice de pregătire cu fotbalişti, care vor fi înregistrate astfel încât participanţii primesc feedback imediat de la instructori.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.