Expert Forum: România plăteşte partidelor politice una dintre cele mai mari subvenţii din UE
Ultima Ora Social

Fondurile de pensii private vor fi INVESTIGATE de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Fondurile de pensii private vor fi INVESTIGATE de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Că urmare a apariției în spațiul public a unor informații privind investițiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilon ÎI) în acțiunile unei companii listate la Bursă de Valori București, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) transmite următoarele precizări:

Având în vedere principiul liberei circulații a capitalului la nivel european, orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) se poate lista în alt stat membru UE, prin procedura de pașaportare (passporting). În astfel de situații, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine.

În cazul listării la Bursă de Valori București a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziția investitorilor toate informațiile relevante despre situația companiei și menționează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea și industria în cadrul căreia își desfășoară societatea activitatea, riscuri legate de aspecte legale și de reglementare și de litigii, riscuri legate de investițiile în țările în care societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de poziția financiară și riscuri legate de ofertă și de acțiuni.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigație a tuturor aspectelor rezultate în urmă informațiilor apărute în spațiul public. Asigurarea stabilității piețelor financiare non-bancare, precum și verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor piețe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF.

În situația în care, în urmă analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislației care guvernează activitatea entităților supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate.

Reacția ASF vine după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a lansat un atac dur la adresa trustului Digi și arată că listarea acestora la bursă s-ar fi făcut ilegal și că fondurile private de pensii care administrează banii din Pilonul ÎI ar fi investit ilegal în Digi.

”Acum două săptămâni am atras atenția asupra neregulilor de la dată listarii Digi. Ieri am revenit și am întrebat ASF-ul dacă este adevărat că valoarea contabila a acțiunilor digi este de 1 leu și 8 bani. Încă aștept răspunsul la această întrebare!
După cum se vede, la dată listarii, acțiunile digi erau cotate la 40 lei. Astăzi ele sunt la 28 lei (cu 30% mai puțîn) și continuă să scadă.
Pentru corectă informare a românilor continui să întreb ASF :
1) Este adevărat că peste 3 milioane români au acțiuni la digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul ÎI)?
2) Este adevărat că o mare parte a banilor încasați pe acțiunile digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru?
3) Este adevărat că datoriile digi depășesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor?
4) Aveau voie fondurile de pensii să achiziționeze acțiuni la o companie urmărită penal?”, scrie Darius Vâlcov.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.