S-A DECIS. Carmen Dan L-A AVANSAT pe Colonelul Paraschiv, ”Omul în alb”, în urma protestelor din 10 august
Ultima Ora Justiție

Fantoma în alb, Cătălin Paraschiv, a răbufnit. S-a săturat de pozele protestului din 10 august. ”Mi se pun în cârcă”

Fantoma în alb, Cătălin Paraschiv, a răbufnit. S-a săturat de pozele protestului din 10 august. ”Mi se pun în cârcă”

Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru Drepturile Omului, i-a cerut, marți, comandantului Brigăzii Speciale de Intervenție, Cătălin Paraschiv, să comenteze mai multe imagini cu violențele jandarmilor de la miting, acesta precizând că i se „pune în cârcă un colaj de imagini de o lună de zile”, scrie Mediafax.

Adriana Săftoiu, membru în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, i-a solicitat, marți, în cadrul audierii din Parlament, comandantului Brigăzii Speciale de Intervenție a Jadarmeriei Române să comenteze niște imagini cu violențele forțelor de ordine de la mitingul din 10 august.

„Este bine să ne precizăm rolul în toată desfășurarea evenimentului din 10 august. Rog Comisia să ia act că rolul colonelului Paraschiv a fost rolul unei forțe de intervenție în rezervă. A intervenit doar atunci când i s-a solicitat de către comandantul misiunii și din perspectiva asta, am rugămintea să adresați întrebările pentru că vă asigur că, în măsura în care nu va intra într-un conflict cu calitatea pe care o are la Parchet, vă va și răspunde. În rest, orice alte răspunsuri pe care le așteptați de la mine sau de la domnul colonel Paraschiv vor trebuit primite, comentate din perspectiva rolului și funcției pe care l-a avut fiecare factor „, a răspuns Carmen Dan.

Adriana Săftoiu a insistat însă ca șeful Brigăzii Speciale de Intervenție să comenteze respectivele imagini, care suprindeau un băiat care a fost agresat de forțele de ordine la protestul din 10 august, deși nu făcuse nimic.

„Am fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor militare, iar în Codul Penal prevede ceva: dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau de lucruri oficiale dintr-o cauză penală înainte de a se dispune o soluție de trimitere în judecată ori de soluționare definitivă a cauzei de către un funcționar public care a luat cunoștință în virtutea funcției se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. M-ați invitat aici în calitate de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție, am menționat public, îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție. Asigur că îmi asum toate faptele subordonaților mei, dar de aici și a mi se pune în cârcă un colaj de imagini care rulează de o lună și ceva de zile,care nu mă implică pe mine, nu vă supărați, dar nu am ce răspuns să dau”, a răspuns comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

„Eu v-am întrebat care este opinia dumneavoastră în fața acestor imagini pe care nu puteți să le ignorați. Am vrut să-mi spuneți punctul dumneavoastră de vedere în fața unor imagini, dacă se încalcă dreptul unor cetățeni care erau în Piață, care nu au avut acțiuni violente, se vede clar, și sunt luați de către jandarmi, aruncați pe stradă. Nu vi se par acte violente care încalcă dreptul unor cetățeni de a protesta? „, a întrebat Adriana Săftoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a replicat însă că informațiile furnizate în cadrul comisiei vizează strict cadrul instituțional.

„Ca ministru, am toată înțelegerea pentru tenta emoțională pe care vreți să o dați abordării dumneavoastră. În același timp, vă rog frumos să acceptați că prezența noastră în fața Comisiei este una strict și pur instituțională. Motiv pentr care toate aspectele dumneavoastră pe care le cereți a fi comentate de către cei care sunt acum în fața dumneavoastră sunt sigură că vor fi deslușite și elucidate în cursul anchetei penale care este în desfășurare”, a încheiat Carmen Dan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.