#Fakenews. Cum abordează Rusia problema: cenzură și pedepse dure
Ultima Ora Externe

#Fakenews. Cum abordează Rusia problema: cenzură și pedepse dure

Rusia urmează să adopte o legislație care permite autorităților să blocheze site-uri și să impună pedepse pentru știrile false considerate ofensatoare față de stat sau societate, scrie Sinopsis.info într-o analiză dedicată Moscovei.

Consiliul Federației (Senatul) din Rusia a aprobat pe 13 martie două proiecte de lege care prevăd introducerea unor pedepse pentru răspîndirea știrilor false („fake news”). Asta, în ciuda criticilor că un astfel de demers deschide calea spre cenzurarea directă a criticilor de către stat, scrie g4media.ro.

Proiectele respective, care mai au nevoie acum doar de semnătura preşedintelui Vladimir Putin pentru a deveni lege, au fost votate de o largă majoritate a parlamentarilor (cu 149 de voturi pentru și 3 împotrivă).

Conform primului proiect de lege, „desconsiderarea flagrantă” pe internet a statului, autorităţilor, drapelului sau Constituţiei ruse se pedepseşte cu amenzi de până la 100.000 de ruble (circa 1500 dolari), iar repetarea acestor gesturi îl poate trimite pe „făptaş” la închisoare până la 15 zile.

Pentru răspândirea unor informații false care ar pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor, încălcarea ordinii publice, în cazul în care aceste acțiuni nu prevăd pedepse penale, este prevăzută o amendă pentru cetățenii simpli între 30 și 100 mii de ruble, cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără acesta; pentru persoanele cu funcții de răspundere este prevăzută o amendă de la 60 până la 200 mii de ruble, iar pentru persoane juridice – o amendă de la 200 până la 500 mii de ruble cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără acesta.

Pentru răspândirea de știri false (fake news), care ar provoca tulburarea activității infrastructurii de importanță vitală, a transportului sau rețelelor de comunicare, a sistemului energetic, este prevăzută o amendă de la 100 până la 300 mii de ruble cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără; pentru persoane cu funcții de răspundere amenda va fi de la 300 până la 600 mii de ruble; persoanele juridice în astfel de cazuri riscă o amendă de la 500 mii până la 1 milion, cu confiscarea obiectului contravenției administrative sau fără.

Fac obiectul legii și sunt prevăzute amenzi și pentru ”instituțiile de presă și internet” care ”prin răspîndirea de informații false provoacă decesul unei persoane, vătămarea sănătății sau bunurilor, afectează funcționarea obiectelor de importanță vitală, a infrastructurii sociale sau a transporturilor, comunicațiilor, rețelelor energetice”.

Al doilea proiect prevede că autorităţile pot bloca site-uri dacă acestea nu dau curs solicitărilor de a elimina informaţii considerate inexacte de către autorităţi, iar cei care difuzează online informaţii false care duc la o „încălcare în masă a ordinii publice” ar urma să plătească amenzi de până la 400.000 de ruble (6100 dolari). Despre toate cazurile legate de astfel de contravenții administrative urmează să fie informată procuratura în decurs de 24 de ore.

Noua legislație a fost propusă de doi senatori și un deputat. Unul dintre inițiatori, Andrei Klişas, din partidul Rusia Unită al preşedintelui Putin, a explicat că informaţiile false vehiculate după incendiul de anul trecut de la un mall din Siberia susțin necesitatea combaterii fenomenului „fake news”.

Atunci, autoritățile au anunțat că 64 de persoane (dintre care 41 de copii) au murit în incendiu, însă foarte mulți oameni au protestat contra regimului de la Moscova considerînd că numărul real al morților este mult mai mare. La rîndul său, Kremlinul a considerat că nemulțumirea populară a fost întreținută de răspîndirea de informații false pe internet, un blogger ucrainean fiind considerat principalul vinovat pentru acest lucru.

După anunțarea inițierii proiectelor de lege, mii de oameni au protestat pe străzile Moscovei, dar şi în alte oraşe împotriva înăspririi măsurilor în ce priveşte internetul.

Consiliul pentru Societate Civilă şi Drepturile Omului din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, precum şi un grup format din peste o sută de scriitori, poeţi, jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului au îndemnat Consiliul Federaţiei să respingă aceste prevederi.

În ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că „această sferă a ştirilor false, insultelor şi aşa mai departe este sever reglementată în numeroase ţări din lume, inclusiv din Europa şi deci este fireşte necesar să se facă acest lucru şi în Rusia”.

Evident, este riscant să se creadă că știrile false pot fi ”învinse” printr-un simplu demers legislativ, care mai curînd va duce doar la o înăsprire a măsurilor coercitive și la blocarea protestelor considerate dăunătoare siguranței naționale.

Ca în atîtea astfel de situații asemănătoare, o ”armă” potrivită pentru a combate presiunea administrativă este… umorul.

Deja, au început să circule bancuri pe această temă, cel mai bun fiind următorul: ”Dacă jurnaliștii vor scrie că guvernul nu își face treaba, vor putea fi amendați pentru insultarea autorităților. Dacă însă vor scrie că face o treabă excelentă, vor putea fi amendați pentru răspîndirea de știri false”. Cum se poate ieși așadar din această dilemă.

Și un alt exemplu. Publicația online TochkaNews a trimis liderului parlamentului de la Moscova, Veaceslav Volodin, o solicitare prin care îi cere lămuriri despre cum mass-media urmează să relateze despre subiectul sărbătorii de Paște și cel al învierii lui Hristos, în contextul adoptării noii legislații. Pe jurnaliști îi interesează dacă titlurile de știri cu sintagma „Hristos a Înviat” vor fi considerate fake news sau nu și le-au cerut deputaților să demonstreze cu probe învierea lui Hristos.

„Stimate Veaceslav ViktoroviciRedacția „TochkaNews” pregătește un material la tema „Noua lege despre știrile false și ce efect va avea asupra mass-media”. În legătură cu aceasta vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:Cum să scriem știri la tema Paștelui: „Hristos a înviat!” – va fi o știre falsă sau nu?Din punctul Dvs. de vedere, învierea lui Hristos este un fals sau o realitate?Ce amenzi vor primi mass-media pentru acoperirea fără scrupule a acestei sărbători fake în Rusia sau totuși aceasta e reală?Dumneavoastră veți putea să demonstrați învierea lui Hristos ca faptă împlinită sau totuși acesta este un fals, și cum considerați ar trebui să acoperim acest eveniment în mass-media?”

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.