Procurorul general, previziune sumbră. Se va repeta ”10 august”
Cazul Sorina. Procurorii Secției speciale și procurorului general s-au ales cu plângere penală
Ultima Ora Justiție

Dosarul Mineriadei crează controverse. Decizie de ultim moment a procurorului general

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, va ataca decizia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție de a trimite rechizitoriul dosarului Mineriadei înapoi la parchet, au confirmat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții biroului de presă al PÎCCJ.

Bogdan Licu, procurorul general interimar va dispune atacarea deciziei de miercuri a instanței supreme din dosarul Mineriadei, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții biroului de presă al Parchetului General. Demersul vine după ce judecătorii au trimis rechizitoriul înapoi la procurori, constatând nulitatea acestuia.

La scurt timp după decizia ICCJ, părțile din dosar s-au deplasat la sediul Parchetului General, pentru o discuție cu Licu.

„Discuția foarte scurtă pe care am avut-o cu domnul procuror general astăzi este că secția parchetelor va face recurs și că este o chestiune procedurală dacă doar secția parchetelor militare poate face recurs sau dacă poate face recurs și Secția specială de investigare a magistraților, pentru că, în acest dosar există un magistrat: Mugurel Florescu, fostul sef al sectiei militare din anii 90 și prim adjunct al procurorului general de atunci”, a declarat Teodor Mărieș, liderul Asociației 21 Decembrie 1989.

Acesta a mai precizat că a avut, înainte de a fi trimis în judecată dosarul Mineriadei, o discuție și cu fostul procuror general, Augustin Lazăr, despre stadiul dosarului.

„Discuțiile mele cu domnul Lazăr au fost: Domnul Lazăr, opriți-vă. Nu trebuie să îl trimiteți până în 13 iunie. A ținut el să îl trimită în 13 iunie. Precum a ținut el ca dosarul Revoluției să îl trimită cu o săptămână înainte să fie renumit – el spera că va fi renumit în funcția de procuror general”, a mai spus Mărieș.

Magistrații instanței supreme au decis, miercuri, să restituie dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatată nulitatea rechizitoriului. Decizia nu e definitivă.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în 13 iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, fiind judecate.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

În dosar au fost introduse drept părți responsabile civilmente mai multe instituții ale statului, precum Ministerul Finanţelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul României, Jandarmeria Română, MApN, Ministerul Economiei.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii