Directiva Copyright inițiată în 2016 a fost adoptată de Parlamentul European 1
Ultima Ora Social

Directiva Copyright inițiată în 2016 a fost adoptată de Parlamentul European

În declarația politică ,,Directiva Copyright inițiată încă din 2016 a fost adoptată de Parlamentul European. Sperăm să aducă mai multă echitate și un sprijin mai solid în domeniul drepturilor de autor” susținută miercuri, 3 aprilie, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, membru în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a arătat următoarele: ,,Parlamentul european a adoptat săptămâna trecută Directiva Copyright, cu 348 voturi pentru, 274 împotrivă și 36 abțineri. Această directivă a fost inițiată încă din 2016 pentru ca săptămâna trecută să fie în cele din urmă adoptată. Acum urmează ca în următoarele săptămâni statele membre să aprobe decizia Parlamentului privind adoptarea sa. În prezent, statele membre vor aproba decizia Parlamentului în următoarele săptămâni. Dacă statele membre acceptă textul adoptat de Parlamentul European, acesta va intra în vigoare după publicare urmând ca apoi statele membre să aibă doi ani la dipoziție pentru a-l pune în aplicare“.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,Directiva urmărește să se asigure că drepturile și obligațiile de lungă durată ale dreptului de autor se aplică și pe internet. YouTube, Facebook sau Google reprezintă câteva dintre companiile asupra cărora această nouă legislație va avea un efect sau altul. Directiva Copyright va schimba major conținutul distribuit și încărcat pe internet. Principalele aspecte prevăzute în textul de lege sunt: Asumarea răspunderii pentru conținutul postat de către administratorii platformelor; Obținerea de venituri de către jurnaliști de pe urma distribuirii știrilor pe platformele online; Platformele de tip start-up vor fi supuse unor obligații mai puțin rigide.

Prin această nouă legislație în domeniul internetului, Uniunea Europeană dorește să protejeze suplimentar drepturile de autor. Numeroase persoane din cadrul generației tinere au protestat împotriva adoptării acestui proiect legislativ, invocând faptul că acesta ar restrânge libera exprimare, și prin urmare esența internetului, adică aceea de a aduce contribuții majore la dezvoltarea lumii în care trăim. Un articol mult dezbătut și contestat este Articolul 13 care menționează mai multe obligații referitoare la protecția drepturilor de autor pentru platformele care distribuie orice tip de material, adică se va reduce numărul materialelor postate de exemplu pe Youtube, pentru că se vor impune verificări stricte ale licențelor de difuzare. O altă reglementare o prevede Articolul 11, care stipulează că motoarele de căutare, de exemplu Google, vor trebui să plătească editorii pentru scurte fragmente de știri preluate. Contestatarii acestor articole invocă argumente inclusiv economice, în sensul că blocarea exagerată a datelor va duce la stoparea creșterii economice bazată pe industria digitală și va crea incertitudine în domeniu“.

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Țara noastră, în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, participă intens la negocierile pentru proiecte legislative aplicabile și eficiente iar în sensul directivei în cauză suntem convinși că România va avea un cuvânt de spus în acest sens pentru o permanentă evoluție digitală și totodată pentru o mai mare echitate și un sprijin mai solid în domeniul drepturilor de autor“.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.