Acte de antisemitism în România
Ultima Ora Social

Dezbatere  despre „Miturile fondatoare ale antisemitismului: din antichitate până în zilele noastre”

Dezbatere  despre „Miturile fondatoare ale antisemitismului: din antichitate până în zilele noastre” la sediul ICR TA, 8 noiembrie, 17:00

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza o dezbatere cu participarea extraordinară a academicianului și profesorului universitar Carol Iancu și a lui Andrei Marga, la rândul său profesor universitar doctor, eveniment în cadrul căruia distinșii invitați vor face o scurtă prezentare a istoriei miturilor fondatoare ale antisemitismului. Evenimentul va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, în data de 8 noiembrie 2018, cu începere de la orele 17:00 și va moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv.

Intervențiile celor 2 invitați au la bază cartea scrisă de Carol Iancu despre istoria antisemitismului, al cărei titlu, „Miturile fondatoare ale antisemitismului din antichitate până în zilele noastre” constituie o replică la faimosul eseu antisemit, negaționist și antisionist al ideologului ex-comunist francez Roger Garaudy „Les mythes fondateurs de la politique israélienne”, apărut în Franța. Ediția în limba română a acestei cărți fundamentale pentru problematica iudaică este apărută la Editura Hasefer și beneficiază de o prefață semnată de Andrei Marga. Lucrarea oferă cititorilor o analiză istorică detaliată a fenomenului antisemit prin prisma socio-politică și este in primul rând, așa cum menționa însuși autorul: „o datorie a memoriei și o datorie de recunoștință față de o lume care nu mai este, față de un idișland dispărut în demența Shoah-ului. O datorie de recunoștintă, dublată de o necesară avertizare în privinta nocivității antisemitismului”. Unul din multiplele merite ale cărții este acela că demonstrează necesitatea cunoașterii istoriei civilizațiilor și susținerea „moștenirii intelectuale comune” a omenirii, fiind un militant consecvent, alături de alți oameni de știință din întreaga lume, în lupta pentru eradicarea nu numai a iudeofobiei ci a xenofobiei, indiferent de rasă și credință, a declarat într-un Comunicat de presă ICR Tel Aviv.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.