Un cutremur de 5,5 grade
Un cutremur de 5,5 grade
Externe Social Ultima Ora

Cel puțin trei morți și peste 200 de răniți în urma celor două cutremure de luni din Turcias și Siria

Două cutremure au fost înregistrate luni, nordul Siriei şi provincia turcă Hatay (sud) .

În urma celor două cutremure s-au înregistrat cel puțin trei morți și peste 200 de răniți.

Grupul de salvatori sirieni ai Căştilor Albe evocă peste 130 de răniţi în nordul ţării.

Primul cutremur, cu magnitudinea 6,4 şi cu epicentru Defne, un district din apropiere de Antakya (Turcia), s-a produs la orele 20.04 (17.04 GMT) şi a fost resimţit foarte violent de echipele AFP la Antakya şi Adana, 200 de kilometri spre nord.

A fost urmat trei minute mai târziu de un nou cutremur cu magnitudinea 5,8 la Samandag, un oraş de coastă mai la sud.Potrivit agenţiei turce de ajutorare Afad, cel puţin alte două seisme cu magnitudinea 5,2 s-au produs în cursul serii.

„Replici de-a lungul faliei” anatoliene, şi nu noi „cutremure independente”, a precizat Övgün Ahmet Ercan, inginer în geofizică.Spitalul de stat din portul Iskenderum Port şi spitalul universitar Mustafa Kemal din Antakya au fost evacuate ca măsură de precauţie, a informat agenţia de presă DHA, iar pacienţii la terapie intensivă au fost transferaţi într-un spital de campanie.

Centrul de coordonare al agenţiei Afad a fost şi el evacuat.A fost emisă o alertă de risc de scufundare pe litoralul turcesc, înainte de a fi ridicată.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat luni provincia Hatay, una din cele două împreună cu Kahramanmaras afectate de cutremurul de acum două săptămâni unde cercetările şi săpăturile continuă.

Au fost oprite duminică aproape peste tot iar speranţa de a găsi supravieţuitori este aproape nulă. Potrivit lui Erdogan, peste 118.000 de clădiri au fost distruse sau grav avariate.

Anterior, şeful statului a discutat peste o oră la Ankara cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken care a încheiat astfel o vizită de două zile în Turcia.

Blinken și Erdogan au vizitat zonele afectate de cele două cutremure
Blinken și Erdogan au vizitat zonele afectate de cele două cutremure

Demnitarul american a reiterat sprijinul Statelor Unite faţă de ţara îndoliată şi a promis că va continua să îi acorde asistenţă, dorind totodată să se arate liniştitor în ce priveşte starea relaţiilor bilaterale, uneori tensionate. AGERPRES

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.