Crimă oribilă în Buzău. Un tânăr și-a ucis iubita, apoi i-a incendiat apartamentul
Ultima Ora Social

Crimă oribilă în Buzău. Un tânăr și-a ucis iubita, apoi i-a incendiat apartamentul

Un tănăr de 21 de ani din Buzău a fost arestat pentru omor calificat după ce a recunoscut că a dat foc intenţionat locuinţei în care pompierii au găsit corpul carbonizat al prietenei suspectului.

În zorii zilei de sâmbătă, 23 februarie, un incendiu puternic a izbucnit la ultimul etaj al unui bloc situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în zona centrală a oraşului Buzău. Peste 30 de persoane au fost evacuate din locuinţele de la etajele superioare, în condiţiile în care flăcările se manifestau violent, ieşind pe fereastra apartamentului unde a izbucnit incendiul.

Pompierii s-au deplasat la faţa locului cu o scară de salvare la înălţime, cu un echipaj SMURD şi cu o autospecială de stingere. La faţa locului a sosit la scurt timp şi o şi Ambulanţă. Întrucât nu au putut interveni cu autospeciala la înălţime din cauza castanilor care nu au permis apropierea autospecialei de bloc, pompierii au fost nevoiţi să intre în bloc şi să spargă uşa apartamentului aflat în flăcări. Găsită într-o poziţie ciudată Iniţial, salvatorii au crezut că nu sunt victime.

Ulterior, după ce focul a fost lichidat complet, într-una dintre camere a fost descoperit un trup carbonizat. Cadavrul era întins pe jos însă într-o poziţie considerată anormală de către salvatori pentru o victimă a unui incendiu sau a unei intoxicaţii cu monoxid de carbon. Mai multe indicii le-au conturat anchetatorilor concluzia că au de-a face cu o moarte suspectă.

La scurt timp, pompierii au găsit urme de combustie alimentată cu benzină, motiv pentru care au tras concluzia că focul a fost pus intenţionat.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, a fost declanşată o anchetă pentru stabilirea cauzelor incendiului şi a împrejurărilor în care a murit persoana carbonizată. Victima a fost identificată ca fiind Valentina Daniela Nica, proprietara locuinţei. Valentina Nica împlinise 21 de ani în decembrie 2018.

Locuia singură în apartamentul care-i fusese cumpărat în urmă cu trei ani de către părinţi, înainte ca aceştia să se despartă. Mama sa era plecată la muncă în Italia, în timp ce tânăra locuia singură. Femeia a primit cumplita veste pe un pat de spital din Italia, unde fusese operată recent.

Victima şi criminalul, la aceeaşi petrecere

Vecinii tinerei moarte le-au declarat anchetatorilor că în apartamentul mistuit de flăcări a avut loc o petrecere în seara zilei de vineri. Spre dimineaţă zilei următoare, oamenii din bloc spun că au auzit zgomotul făcut de mai mulţi tineri care ar fi ieşit în viteză din apartamentul victimei şi au alergat pe coridor, la scurt timp după aceea locuinţa fiind cuprinsă de flăcările violente.

Dosarul morţii tinerei de 21 de ani a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în urma cercetărilor în apartamentul incendiat sâmbătă dimineaţă existând suspiciuni privind imprejurările în care a survenit moartea tinerei. Pe parcursul zilei de sâmbătă, au fost audiaţi mai mulţi tineri din anturajul victimei, inclusiv fostul iubit, Dan Cosmin, asupra căruia s-a restrâns cercul de suspecţi. Tânărul, în vârstă de 21 de ani, a recunoscut că a dat foc intenţionat apartamentului fetei, folosind benzină. Fotografia care a declanşat dezastrul Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în locuinţa Valentinei se strâneseră vineri seara cinci tineri.

Printre oaspeţi s-a aflat şi fostul iubit, Dan Cosmin. Între acesta şi Valentina Nica a izbucnit la un moment dat un scandal, Dan Cosmin reproşându-i pe un ton violent fetei că încearcă să-i strice actuala relaţie, pe care o avea cu o tânără pe nume Anisia. Pe fondul consumului de alcool, suspectul şi-a pierdut cumpătul atunci când i-a fost trimisă pe telefon o fotografie în care apar fosta şi actuala iubită, însoţită de mesajul: „Ştim tot!“.

Se presupune că incendiatorul întreţinea relaţii amoroase în paralel cu cele două fete. După ce a primit fotografia, Dan Cosmin a luat-o la bătaie pe Valentina Nica, pe care a lovit-o până a lăsat-o inconştientă. Apoi a urmat episodul incendierii. Băiatul şi-ar fi sunat un prieten, care fusese şi el la petrecerea din apartamentul Valentinei, pentru a-i cere să-i aducă un bidon de benzină.

Fata era încă în viaţă

Un scenariu înfiorător s-a conturat în urma declaraţiilor luate de poliţişti participanţilor la cheful din locuinţa Valentinei: acela că victima trăia atunci când a fost stropită cu benzină şi incendiată. Alţi tineri se ascunseseră în baie, de frica agresorului, şi au fost blocaţi acolo de incendiu. Criminalul s-ar fi întors după ei pentru a le deschide uşa după ce flăcările au cuprins locuinţa. Incendiatorul criminal devenise student în 2018 la Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, după ce, în 2017, absolvise Colegiul Economic Buzău

. Legiştii au descoperit la necropsie că decesul a survenit în urma unui stop cardio-respirator provocat de intoxicaţia cu monoxid de carbon. Concluzia medicilor este că victima încă respira atunci când criminalul a dat foc locuinţei.

Duminică, 24 februarie, Cosmin Dan a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Probleme cu legea, sub acuzaţia de complicitate la infracţiunea de omor calificat, ar putea avea şi tânărul care i-a adus criminalului bidonul cu benzină.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.