Copiii români sunt în pericol. Ce măsuri se cer pentru nu a fi expuși la muncă forțată și periculoasă
Eurostat
Ultima Ora Social

”Creștere economic” tip PSD: Peste un milion de familii nu își pot plăti întreținerea din cauza sărăciei

Institutului Național de Statistică a publicată vineri un studiu din care reiese că peste un milion de gospodării (din cele puțin peste 7 milioane de gospodării câte trăiesc în România) nu și-au putut plăti la timp cheltuielile legate de întreținerea locuinței (facturile la gaze, apă, căldură etc) din lipsă de bani.

Situația diferă în funcție de mărimea gospodăriilor: cel mai greu o duc cele din care fac parte 4, 5, sau 6 persoane.

Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe anul trecut, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (55,3% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,1%) şi abonamentul telefonic (41,7%).

Cei mai afectați sunt șomerii, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de aproape 60%, proporţie mai mare faţǎ de celelalte categorii de gospodǎrii. Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii şi mai ales al celor cu doi adulţi ṣi 3 sau mai mulţi copii în întreţinere (40,2%) sau respectiv în cazul gospodăriilor cu un părinte singur cu cel puţin un copil (30,9%).

Aproape două din cinci gospodării (37,6%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 80,0% din totalul gospodăriilor.

România e pe locul al 4-lea în acest top al sărăciei. În fața noastră sunt grecii, italienii și bulgarii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.