Şanse sporite pentru copiii abandonaţi să crească într-un mediu familial
Caz șocant într-un Centru de Permanență din Tulcea. Copil lovit și ținut cu forța în casă
Ultima Ora Social

Copiii ORFANI nu vor mai putea fi CAZAȚI în centre de plasament, de la 1 ianuarie

Copiii orfani nu vor mai putea fi cazaţi în centre de plasament, începând de anul viitor. Potrivit unei legi noi, care intră în vigoare la 1 ianuarie, autorităţile trebuie să îi asigure fiecărui copil care nu are părinţi un mediu de viaţă familial.

Legea adoptată de Parlament majorează de la 3 la 7 ani vârsta până la care se interzice plasamentul copiilor într-un serviciu de tip rezidenţial. Fac excepţie cei care au nevoie de îngrijiri speciale. Iniţiator al proiectului, deputatul Oana Bâzgan subliniază că instituţionalizarea copiilor a fost dovedită ca nocivă de către multiple studii ştiinţifice şi are efecte ireversibile asupra comportamentului minorilor:
Oana Bâzgan: Acest proiect legislativ va face diferenţa pentru aproximativ 7.200 de copii care sunt astăzi instituţionalizaţi în centre mari rezidenţiale. Cel mai mare studiu care s-a realizat vreodată în lume a avut loc la Bucureşti şi arată foarte clar că instituţionalizarea are un impact ireversibil asupra materiei cenuşii, dar dacă reuşim să punem aceşti copii într-un climat de familie, aceştia se dezvoltă mult mai bine şi au un IQ mult mai mare.

Proiectul de lege a fost trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.