Copiii care nu au acte de identitate vor avea acces la serviciile de sănătate
Ultima Ora Social

Copiii care nu au acte de identitate vor avea acces la serviciile de sănătate

Copiii care nu au acte de identitate vor avea acces la serviciile de sănătate!

”Am semnat, alături de colegele din Senat şi Camera Deputaţilor, o propunere legislativă care presupune gratuitatea accesului la serviciile de sănătate pentru copii ce nu deţin cod numeric personal. Iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru completarea Legii privind drepturile pacientului nr. 46/2003 a fost votată în unanimitate de către Senat, urmând a fi dezbătută în curând de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Legea urmăreşte eliminarea discriminării existente în prezent în ceea ce priveşte accesul copiilor la serviciile de sănătate, deoarece „Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat” atât de către art. 34 din Constituţia României, cât şi de legile sănătăţii şi drepturile pacientului. Punerea în aplicare a acestui act normativ va da posibilitatea minorilor din România, deloc puţini, care nu sunt înscrişi în registrele de stare civilă şi, astfel, nu deţin documente de identitate şi nici coduri numerice personale, să aibă drepturile de bază garantate de stat şi legea fundamentală pentru fiecare cetăţean.

Potrivit unor cercetări efectuate pe această temă, în România există în prezent peste 160.000 de persoane care nu au acte de identitate, iar aproximativ 10.000 dintre acestea nu au avut niciodată certificat de naştere. În aceste condiţii, legea îşi propune intrarea în normalitate a minorilor care au dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani, însă nu pot beneficia practic de ocrotirea sănătăţii pentru că nu au documente de identitate şi CNP.

Acţiunile imediate prevăzute de acest important act normativ vizează, cu celeritate, găsirea copiilor care nu au cod numeric personal, având în vedere faptul că, în absenţa actelor, aceşti minori practic nu există din punct de vedere legal, şi, în consecinţă, nu pot avea acces la actul medical. Identificarea copiilor aflaţi în afara legii din punctul de vedere al actelor le va da acestora ocazia de a avea o viaţă normală, respectiv de a fi trataţi şi internaţi în caz de nevoie.

De asemenea, un alt obiectiv al legii este acordarea şansei pentru aceşti copii de a fi integraţi în sistemul naţional de prevenţie din punct de vedere al sănătăţii, prin luarea lor în evidenţă, supravegherea medicală, şi, implicit, integrarea lor firească în societate şi, ulterior, în viaţa de adult şi în câmpul muncii.

Beneficiarii direcţi ai acestei propuneri legislative sunt nu doar minorii, ci şi alte categorii de persoane aflate în condiţii de vulnerabilitate, respectiv cele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, femeile însărcinate, lăuzele şi victimele traficului de persoane.

Actul normativ ce va fi dezbătut de deputaţi îşi mai propune în mod evident reducerea până la eliminare a copiilor aflaţi în astfel de situaţii de a trăi fără acte de identitate, cazuri aproape neverosimile pentru România europeană aflată în Anul Centenarului.

Sunt convinsă că unul dintre noile articole ce va fi introdus, potrivit căruia „Niciunui pacient nu i se va refuza dreptul la îngrijiri medicale din cauza neînregistrării naşterii sale în actele de stare civilă”, va fi respectat ad literam după votarea definitivă a acestei legi, iar sănătatea şi dezvoltarea copiilor aflaţi fără vina lor în aceste ipostaze vor avea un parcurs pozitiv!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Alexandra Presură.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.