Protest masiv astăzi. Comunitatea Declic se alătură magistraților
Ultima Ora Social

Comunitatea Declic, cere ajutorul Comiei Europene. Vor înmâna petiția ”Europa, salvează-ne”

Comunitatea Declic se întâlnește, vineri, cu șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, pentru a-i înmâna petiția „Europa, salvează-ne!”.

Întrevederea va avea loc la ora 17:00, potrivit unui comunicat de presă remis vineri Ziare.com.

Petiția „Europa, salvează-ne!”, care a strâns 30.000 de semnături, solicită Comisiei Europene să oprească OUG 7, care modifică Legile Justiției.

„Comunitatea Declic a inițiat o petiție prin care solicită Comisiei Europene să sesizeze Curtea Europeană de Justiție, pentru a verifică în ce măsură Ordonanță de modificare a Legilor Justiției încalcă tratatele Uniunii Europene și statul de drept.

În cazul în care constanța că sunt probleme, CJUE poate aplică sancțiuni Guvernului României, până când prevederile care încalcă Tratatele UE sunt abrogate”, explică Declic în document.Petiția poate fi accesată aici.

„Prin înființarea Secției speciale pentru cercetarea infracțiunilor din justiție, magistrații își pierd de facto independența. Deja asociațiile de procurori și judecători, dar și conducerile marilor parchete au tras semnale de alarmă că nu pot funcționa așa.

Două curți de justiție românești au sesizat Curtea Europeană de Justiție și au cerut în procedura accelerată să se verifice dacă măsurile dispuse pentru Secția Specială sunt în conformitate cu legislația europeană. Este singură pârghie legală pe care o avem”, se arată în textul petiției adresată oficialilor Comisiei Europene.

Odată cu petiția va fi înmânat și un clip realizat de Declic, în care 5 magistrați prezintă concret și pe înțelesul tuturor problemele pe care le întâmpina judecătorii și procurorii, din cauza ordonanței 7.

„Faptul că ordonanță a fost modificată, dar nu a fost abrogată arată disprețul Guvernului la adresa Justiției. Ordonanță de modificare a Legilor Justiției a fost dată fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și fără să fie explicată urgență. Dacă oficialii români ignoră voință cetățenilor și a magistraților, atunci nu ne mai rămâne decât să apelăm la Comisia Europeană.

Din punctul de vedere al juriștilor pe care i-am consultat, OUG7 încalcă articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene și recomandările Comisiei de la Veneția, din 13 iulie 2018”, a declarat Cătălina Hoparteanu, campaigner Declic, citată în comunicat.

Mii de români au ieșit, și continuă să iasă în stradă, pentru a-și exprimă solidaritatea cu magistrații îngrijorați de schimbările făcute de Guvernul Dancila la Legile Justiției.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.