Combinatul de apă grea de la Drobeta s-a închis. Mii de tone de oxid de deuteriu, de 1,5 miliarde de euro, zac acolo
Ultima Ora Social

Combinatul de apă grea de la Drobeta s-a închis. Mii de tone de oxid de deuteriu, de 1,5 miliarde de euro, zac acolo

Combinatul de apă grea de la Drobeta s-a închis. Mii de tone de oxid de deuteriu, de 1,5 miliarde de euro, zac acolo

Detalii incredibile ies la iveală! România stă pe o comoară secretă, pe care o poate pierde în timp. Pentru multe decenii, țara noastră a fost singura producătoare de apă grea sau oxid de deuteriu din Europa.

Acum, combinatul  de apă grea de la Drobeta Turnu Severin și-a încetat activitatea, iar în „beciurile” sale zac mii de tone de oxid de deuteriu. în valoare de 1,5 miliarde de euro, care riscă să se deterioreze.

Uzina de apă grea de lângă Drobeta Turnu Severin, unul din cele două obiective strategice din județul Mehedinți, alături de hidrocentralele porțile de Fier I și II, era atât de secretă, că nici măcar unul din miniștrii Guvernului instalat după Revoluția din 1989 nu știa de ea. Chit că fabrica se întindea pe 150 de hectare, iar „turnurile” sale industriale erau vizibile de la zeci de kilometri.

Potrivit sursei citate, deținem suficientă apă grea pentru a potoli pofta a patru reactoare pentru 30 de ani. Numai că la noi merg, însă, doar două. Între timp, uzina s-a oprit. Nu mai produce nimic. Iar apa grea de pe stoc se poate strica, la propriu, oricând. Nici n-o folosim și nici n-o vindem.

Directorul Ervin Watzlawek nu poate să spună exact numărul de mii de tone de apă grea care a rămas pe inventarul său, după ce combinatul și-a încetat producția. Este strict secret. Atât de secret că și portarii știu. În „pivnițele” de la Severin sunt peste 3.000 de tone de apă grea. Poate chiar mai multe. „Un litru de apă grea costă 2.140 de lei, fără TVA, preț stabilit de Oficiul Concurenței”, a fost singura declarație pe această temă dată de Ervin Watzlawek. Dar calculele le poate face oricine. O tonă costă 2,14 milioane lei, fără TVA. 1000 de tone sunt echivalentul al 2,14 milioane de lei noi.

Principalul proprietar, ANRSPS, nu poate să-și păzească averea care este în custodia RAAN. La întrebarea dacă toată această uriașă avuție strategică a României este în pericol să se deterioreze, directorul Romag se enervează: „Bineînțeles! Noi facem eforturi, dar dacă nu se asigură personal specializat și condiții de depozitare adecvate atunci apa grea își pierde calitatea nucleară pentru care a fost produsă!”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.