CNA a respins o cerere de reanalizare a sancțiunii de suspendare a emisiei impuse Realitatea TV
Ultima Ora Social

CNA a respins o cerere de reanalizare a sancțiunii de suspendare a emisiei impuse Realitatea TV

CNA a respins o cerere de reanalizare a sancțiunii de suspendare a emisiei impuse Realitatea TV

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a menținut, în ședința de joi, sancțiunea de suspendare cu 10 minute a emisiei obișnuite a Realitatea TV, dată marți, pentru modul în care postul de televiziune a relatat evenimentele din timpul mitingului diasporei din 10 august 2018, conform mediafax.ro

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat, în ședința de joi, o notă semnată de Alexandru Kocsis-Cristea, membru CNA, prin care s-a solicitat reanalizarea sancțiunii acordate postului Realitatea TV marți.

Alexandru Kocsis a explicat faptul că a vizionat imaginile din emisiunea Realitatea TV, dar nu a putut să voteze, nefiind prezent la ședința de marți. Între argumentele cererii sale s-a numărat și cel potrivit căruia faptele analizate sunt vechi de șase luni și că, în acest interval, nu au mai avut loc evenimente violente despre care să se poată spune că ar fi generate de instigările de care este acuzat postul de televiziune.

Membrul CNA Monica Gubernat a precizat că „deciziile de sancționare nu constituie cenzură” și că „motivul principal de critică la adresa CNA este acela că nu luăm măsuri”.

Prezent la discuții, deputatul PNL Pavel Popescu a solicitat dreptul de a interveni, dar i-a fost refuzat. „Am încercat să deschid un dialog”, a spus deputatul.

„Puteți să ne chemați la Parlament și vom răspunde în fața dumneavoastră”, a spus Monica Gubernat.

Discuția a continuat, deputatul insistând să i se permită să vorbească. Cu toate că unii dintre membrii Consiliului au repetat că nu există un cadru legal prin care cineva care nu reprezintă niciuna dintre părțile implicate să ia cuvântul, CNA a supus la vot cererea deputatului și aceasta a fost respinsă.

„Eu de două zile primesc amenințări cu moartea pentru că aș fi închis Realitatea TV”, a spus Radu Herjeu. „Cu noi, aici, de față a mințit că nu i-am dat voie să vorbească, așa că am supus la vot solicitarea domnului deputat”, a mai spus acesta.

Deputatul a spus că va face o solicitare pentru convocarea reprezentanților CNA în fața Parlamentului.

Potrivit regulamentului CNA, pentru ca o decizie să fie adoptată, ea trebuie să întrunească cel puţin şase voturi pentru, în prezenţa a cel puţin opt membri ai Consiliului. Aceștia pot vota doar prin „Da” sau „Nu”, fără a se putea abţine.

Joi, pentru reanalizarea sancțiunii impuse Realitatea TV au votat doar patru membri CNA, Dorina Rusu, Alexandru Kocsis, Radu Herjeu și Orsolya-Eva Borsos, motiv pentru care nu s-a dat curs acesteia.

Realitatea TV trebuie să-și oprească emisia obișnuită pentru 10 minute, joi, între orele 19.00 și 19.10, potrivit deciziei luate marți de CNA, cu șase voturi pentru din nouă, a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Radu Herjeu, unul dintre membrii Consiliului care nu au susținut hotărârea luată. Propunerea de sancționare prin suspendarea emisiei obișnuite a fost făcută de membrul CNA Radu Călin Cristea (acesta a fost propus membru al Consiliului în 2014, de Guvern).

Decizia de sancționare a fost luată în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr 504/2002: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

De asemenea s-au luat în considerare paragrafele 4 și 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: „(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”. A fost indicat și punctul 1 al articolului 34 din același document, „orice persoană are dreptul la propria imagine”.

Au contat în decizia CNA și subpunctele a și b de la primul punct al articolului 64 din Cod, privind „a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii” și „b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Marți, directorul Realitatea TV, Edward Pastia, a reacționat vehement cu privire la decizia Consiliului Național al Audiovizualului.

”Suntem uluiți de decizia CNA, este foarte greu să ne găsim cuvintele în asemenea situație. CNA ul instiga la cenzură, nu putem prezenta o realitate așa cum o doreste CNA sau așa cum dorește PSD sau PSD prin CNA. Noi le prezentăm cum s-au întâmplat. Dacă cei de la CNA cred că alte posturi care până în 10 august au prezentat instigări la violență, acealea li se par în regulă și sunt sancționate cu 5-10 mii de lei, nouă să ni se închidă emisia. Să închizi un post de televiune fără să ai nicio dovadă, e incredibil ce se întâmplă la acest CNA, nu înțelegem de ce s-a ajuns în asemenea hal”, spune șeful Realitatea.

”Dacă ei cred că închiderea unui post le rezolvă problemele se înșală. Libertatea de exprimare în România nu mai e de actualitate, nu trebuie să dai dovadă de asta, trebuie să spui ce frumos e partidul, ce frumos e Dragnea și că jandarmii își fac treaba. Să spunem ce vor ei. Atunci, să ne dea un decalog sau mai mult de 10, niște lucruri pe care să le. Lipsa lor de respect față de valorile unui stat civilizat e șocantă”, a arătat Edward Pastia, la Realitatea TV.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.