Cîțu dă lovitura de grație românilor! Premierul nu vrea să ieftinească prețul la gaze și energie electrică! 1
Exclusiv Social Ultima Ora

Cîțu dă lovitura de grație românilor! Premierul nu vrea să ieftinească prețul la gaze și energie electrică!

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a propus, într-o scrisoare adresată premierului Cîțu, o serie de măsuri pentru reducerea facturilor la energie. Unele pe termen scurt, altele pe termen lung.

Premierul Florin Cîțu refuză să elimine sau să reducă TVA la gazele și energia electrică pentru persoanele fizice, soluție avansată de furnizori pentru a mai domoli creșterea puternică a facturilor, cea de acum, și mai ales cea care va urma.

„Am venit cu soluția de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil, în loc de octombrie 2022 să se aplice de la 1 ianuarie 2022.

Avem o soluție de a compensa o parte din factură pentru lunile de iarnă de anul acesta pentru consumatorii vulnerabili.

Nu vreau să umblăm la sistemul fiscal pentru că după aceea este foarte greu să revenim asupra lui și implicațiile sunt total diferite.

Dar vom susține în această iarnă consumatorii vulnerabili și o mare parte a populației va trece peste această iarnă fără să aibă un impact din creșterea prețurilor”, a spus Cîțu sâmbătă, la Botoșani, citat de Digi 24.

“Reducerea TVA ar fi o soluție permanentă la o problemă temporară”, a mai spus premierul, potrivit economica.net.

Cîțu a dat de înțeles, după o întâlnire recentă cu oficialii Transelectrica și ai ANRE, că statul ar putea compensa o parte din facturile unor clienți, pe lângă sprijinul promis consumatorilor vulnerabili. ț

Este un risc real să avem o creștere a prețurilor la iarnă”, a spus Cîțu, la TVR, în 19 august.

Prima soluție, a precizat el, este grăbirea adoptării legii consumatorului vulnerabil, care să se aplice începând din ianuarie 2022. A doua, care ar fi valabilă doar pentru această iarnă este „să compensăm o parte din factură de la bugetul de stat”, a adăugat Cîțu. Pentru această compensare se va ține cont de o „limită a venitului” consumatorului, a spus el. “Sunt bani”, a spus Cîțu.

Sâmbătă, premierul a reluat ideea și a indicat și o potențială sursă a fondurilor pentru a compensa din facturi: profiturile companiilor energetice, și ne putem gândi la producătorii de electricitate și gaze, profituri care evident vor crește ca umare a creșterii prețurilor.

“Vom compensa o parte din factură. Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se așteptau așa că sunt sigur că există resurse pentru a susține”, a declarat premierul sâmbătă

Furnizorii au cerut reducerea sau anularea TVA

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a propus, într-o scrisoare adresată autorităților, o serie de măsuri pentru reducerea facturilor la energie. Unele pe termen scurt, altele pe termen lung.

Iată propunerile AFEER pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor:

– Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale;

–  Scutirea de la plata accizei;

–  Acoperirea parțială a facturii de utilități prin adoptarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil.

Propunerile AFEER pentru diminuarea facturii consumatorilor în viitor:

–  Implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice;

–  Adoptarea unor măsuri legislative pentru promovarea construcției de noi capacități de producție;

–  Urgentarea deciziei privind exploatarea gazelor din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.