Mașina de pompieri
Mașina de pompieri
Ultima Ora Social

Cele mai grave INCENDII din România. Cronologie a anului 2018

Cele mai grave INCENDII din România. Cronologie a anului 2018

La 25 decembrie 2018, o femeie de 82 ani şi o fată de 7 ani au decedat în urma unui incendiu care a avut loc la o casă de pe Strada Lotru din Capitală.

„Incendiul s-a dezvoltat rapid, iar fumul degajat la interior a inundat întreaga locuinţă, astfel că nu au mai reuşit să se evacueze. Căile de acces erau parţial blocate de elemente de mobilier şi alte materiale depozitate”, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti.

***

Cele mai grave incendii produse la locuinţe în ultimii ani au avut loc la:

9 ianuarie 2013 – Patru copii cu vârste sub şapte ani au fost descoperiţi morţi, în urma unui incendiu produs în bucătăria anexă a unei gospodării izolate din comuna băcăuană Măgura. Cauza incendiului a constituit-o ”supraîncălzirea unei sobe metalice, căldura degajată aprinzând materiale combustibile aflate în preajma acesteia”.
17 ianuarie 2013 – Trei copii au murit după ce locuinţa lor din comuna constănţeană Nicolae Bălcescu a fost cuprinsă de flăcări.
23 decembrie 2018 – Trei copii au murit în urma unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea mureşeană Archita. Cei trei copii, cu vârste de 10 luni, doi ani şi 10 luni şi, respectiv, patru ani, fuseseră găsiţi inconştienţi în încăperea în care izbucnise incendiul şi prezentau intoxicaţii grave şi arsuri din cauza flăcărilor. Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), încercările de resuscitare a minorilor au eşuat, medicii declarând decesul. ”Cauza incendiului a fost o sobă lăsată nesupravegheată şi deschisă, iar în imediata apropiere era patul în care se aflau cei trei copii”, a precizat IGSU într-un comunicat.

***

Alte incendii care s-au soldat cu victime sau pagube materiale de la începutul anului 2018:

22 decembrie – Un bărbat în vârstă de 67 de ani din comuna George Enescu, judeţul Botoşani, a murit într-un incendiu izbucnit în locuinţa sa, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu.

20 decembrie – Un incendiu a izbucnit la o garsonieră din Calea Caransebeşului din Reşiţa. Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Reşiţa au intervenit pentru lichidarea incendiului, care s-a soldat cu intoxicarea cu monoxid de carbon a unei persoane şi evacuarea altor 40 de oameni.

16 decembrie – O clădire monument istoric din staţiunea Băile Olăneşti a luat foc, incendiul manifestându-se la nivelul acoperişului. Potrivit pompierilor, focul s-ar fi aprins din cauza coşului de fum neprotejat corespunzător. Purtătorul de cuvânt la ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, a precizat că nu sunt victime. Imobilul este încadrat ca monument istoric de interes local şi este folosit ca locuinţă particulară.
– Un bărbat în vârstă de 47 de ani a murit în urma unui incendiu generat de o explozie produsă în magazia unei gospodării din localitatea Costineşti, a informat un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa. La faţa locului s-au deplasat pentru intervenţie două autospeciale de pompieri şi două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
12 decembrie – Un incendiu a izbucnit la un apartament de la etajul 7 al unui bloc de pe bulevardul Ion Mihalache. O persoană a fost găsită decedată.
7 decembrie – Un incendiu a izbucnit la un imobil situat pe strada Vacanţei din sectorul 1 al Capitalei. Incendiul s-a manifestat la o casă cu anexe gospodăreşti şi s-a extins la un imobil cu mansardă lipit de această locuinţă. Nu au fost victime.
6 decembrie – Un incendiu a avut loc într-un bloc cu patru etaje din oraşul Filiaşi, judeţul Dolj. Un bărbat a murit, iar alte trei persoane au fost transportate la spital intoxicate cu fum. Incendiul ar fi izbucnit de la un reşou electric improvizat care s-a supraîncălzit.

18 noiembrie – O femeie de 87 de ani a fost găsită carbonizată în urma unui incendiu izbucnit în locuinţa sa din localitatea Uliuc, comuna Sacoşu Turcesc, au informat reprezentanţii ISU Timiş. La locul intervenţiei s-a deplasat echipajul de la Staţia de pompieri Buziaş cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, cu 11 subofiţeri şi echipaje de poliţie.
17 noiembrie – O femeie în vârstă de 85 de ani, din satul Caraorman, a murit în timpul unui incendiu izbucnit la locuinţa sa, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea. Potrivit sursei citate, femeia se afla alături de soţul ei atunci când a izbucnit focul. Cei doi au reuşit să se autoevacueze, însă femeia a decedat după ce a intrat în casă pentru a salva ceva şi a fost cuprinsă de foc.
3 noiembrie – Un incendiu izbucnit într-un apartament situat la etajul patru al unui imobil de pe strada Lacului, cartierul Nicolina, din Iaşi, a dus la internarea a trei persoane. Alte două incendii s-au produs, aproape simultan, la o casă din localitatea Aluniş şi la anexele alteia din localitatea Rusu de Sus, primul incendiu ducând şi la decesul unui bărbat.

7 octombrie – Un incendiu a izbucnit la podul unei clădiri de pe strada Smârdan din Capitală, folosită ca spaţiu de depozitare, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Ulterior, focul s-a extins şi la acoperişul unui alt corp de clădire. Conform ISU Bucureşti-Ilfov, persoanele din imobilele învecinate au fost evacuate, nefiind înregistraţi răniţi.

20 septembrie – O femeie de 79 de ani a murit într-un incendiu izbucnit la un bloc de locuinţe din strada Lucreţiu Pătrăşcanu, Sector 3. Iniţial, un bărbat şi o femeie au fost găsiţi de pompierii salvatori în stare de inconştienţă şi au fost scoşi în afara locuinţei pentru acordarea primului ajutor. „În scurt timp, a fost stabilizat bărbatul, în vârstă de 82 ani, transportat ulterior la Spitalul Pantelimon, dar, din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea femeii, în vârstă de 79 ani. Incendiul nu s-a extins la vecinătăţi”, au precizat oficiali ai ISUBIF.
13/14 septembrie – Un număr de 60 de persoane au fost evacuate dintr-un bloc turn din oraşul Petrila, din cauza unui incendiu care a izbucnit la etajul 7, în zona casei liftului, şi a degajat foarte mult fum. Cinci persoane, între care două femei şi doi copii cu vârstele între 5 şi 10 ani, au fost transportate la Unitatea de Primire Urgenţe din Petroşani pentru investigaţii suplimentare, victimele fiind conştiente şi cooperante, fără să prezinte arsuri. Autorităţile au declanşat Planul roşu de intervenţie şi au mobilizat la faţa locului cinci ambulanţe, o autospecială pentru transport victime şi cinci maşini de intervenţie, dintre care trei de stingere a focului cu apă şi spumă.
12 septembrie – Locatarii unui bloc din oraşul dâmboviţean Titu au fost evacuaţi, după ce un incendiu a izbucnit la etajul patru al imobilului. O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale.
10 septembrie – Pompierii au intervenit cu şapte autospeciale pentru stingerea unui incendiu produs la acoperişul a două locuinţe lipite din localitatea Tunari, pe str. Mihai Eminescu. Focul a afectat o suprafaţă de 500 mp.
9 septembrie – Pompierii argeşeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un apartament din municipiul Piteşti, în dormitor fiind găsit un cadavru carbonizat.
8 septembrie – Un bloc de pe strada Iordache Năstase din sectorul 5 al Capitalei a fost distrus în urma unui incendiu violent. Cinci persoane au primit primul ajutor, două fiind transportate la spital.

9 august – Patru persoane au fost rănite şi alte trei s-au autoevacuat în urma unui incendiu ce a izbucnit la un apartament de pe Bd. Basarabia din sectorul 3 al Capitalei, au anunţat reprezentanţi ai ISU Bucureşti. Incendiul s-ar fi declanşat în urma unei explozii care a apărut la o butelie aflată în balconul apartamentului, în timp ce se efectua o lucrare.

31 mai – Un ansamblu de locuinţe şi anexe lipite au fost afectate de un incendiu izbucnit pe strada Ion Floruţă din Capitală, flăcările manifestându-se la acoperişul clădirilor. Nu au fost găsite victime.
12 mai – Un incendiu a izbucnit la o locuinţă de pe strada Fortunei din Capitală, flăcările extinzându-se la o altă locuinţă din apropiere, a informat ISU Bucureşti-Ilfov. Incendiul a izbucnit la o locuinţă cu regim de înălţime parter, cu suprafaţa de 60-70 mp. Flăcările s-au extins la o altă locuinţă din imediata apropiere, tot la acoperiş.

9 februarie – Zece gospodării au fost distruse într-un incendiu izbucnit la o casă situată în zona industrială a municipiului Medgidia, focul propagându-se ulterior la celelalte locuinţe. Au rămas fără adăpost 43 de persoane care locuiau în zona „Ciment”. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriţă, focul a izbucnit iniţial la o casă, pe o suprafaţă de circa 50 mp, incendiul propagându-se ulterior şi la locuinţele din vecinătate, din cauza vântului puternic.

28 ianuarie – Un bărbat de 67 de ani a fost găsit mort, după ce în locuinţa sa din Dej a izbucnit un incendiu. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, incendiul a izbucnit în bucătăria casei, probabil de la un scurtcircuit cauzat de o suprasarcină.
23 ianuarie – Patru persoane cu vârste între 70 şi 87 de ani au fost spitalizate, două fiind în stare de inconştienţă, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de un incendiu produs într-un apartament de la parterul unui bloc de pe Aleea Nouă din municipiul Botoşani, provocat de un scurtcircuit la un prelungitor electric.
– Un bărbat în vârstă de 84 de ani a decedat într-un incendiu izbucnit în gospodăria sa din satul sucevean Negostina, comuna Bălcăuţi.
– Un bărbat în vârstă de 78 de ani, din localitatea vasluiană Pogăneşti, comuna Stănileşti, a decedat, în urma unui incendiu care a izbucnit la locuinţa sa.
20 ianuarie – O bătrână, imobilizată la pat, din localitatea tulceană Turcoaia, a murit, în noaptea de 19-20 ianuarie, în timpul unui incendiu izbucnit în locuinţă, după ce jarul din sobă a căzut pe podeaua camerei în care se afla.
18 ianuarie – Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna braşoveană Tărlungeni, a decedat, în urma unui incendiu declanşat în casa sa.
18 ianuarie – O femeie în vârstă de 90 de ani, din localitatea buzoiană Pătârlagele, a decedat, cel mai probabil fiind intoxicată cu fum, după ce un incendiu a izbucnit la locuinţa acesteia.
18 ianuarie – Un incendiu puternic a cuprins o locuinţă cu etaj din Comarnic, judeţul Prahova, şi s-a extins la o altă construcţie similară aflată în apropiere, la faţa locului intervenind mai multe echipaje de pompieri.
17 ianuarie – O femeie din comuna vasluiană Stănileşti a suferit arsuri pe 90% din suprafaţa corporală, în urma unui incendiu izbucnit în locuinţa sa.
17 ianuarie – Un bărbat de 69 de ani din comuna Gostavăţu, judeţul Olt, a murit în noaptea de 16/17 ianuarie după ce locuinţa sa a luat foc, din cauza unui scurtcircuit la o aerotermă.
16 ianuarie – Un bărbat în vârstă de 69 de ani din localitatea bistriţeană Suplai şi-a pierdut viaţa, în noaptea de 15/16 ianuarie, în urma unui incendiu care a cuprins casa de lemn în care locuia, dar şi imobilul învecinat.
14 ianuarie – Un copil în vârstă de un an, din comuna vasluiană Vetrişoaia, s-a intoxicat cu fum, în urma unui incendiu provocat de fratele său mai mare, care s-a jucat cu chibriturile şi a dat foc unor materiale textile din locuinţă.
12 ianuarie – Un incendiu a izbucnit într-un apartament de la etajul 3 al unui bloc din strada Radu Beller din Capitală, şapte persoane fiind evacuate. Flăcările s-au extins, existând o degajare mare de fum în apartament şi pe casa scării. Nu au existat persoane rănite.
11 ianuarie – Un bărbat a fost găsit mort în locuinţa sa distrusă de un incendiu, în satul Măţău din judeţul Argeş. Incendiul violent s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi.
8 ianuarie – Un incendiu de mari dimensiuni a afectat trei locuinţe din municipiul Brăila, cel mai probabil de la un scurtcircuit la instalaţia electrică la unul dintre imobile.
6 ianuarie – 17 locatari dintr-un bloc din Mediaş au fost evacuaţi din cauza unui incendiu izbucnit la un apartament la etajul patru al clădirii, însă nimeni nu a fost rănit.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.