Ce se va întâmpla în cazul unui CUTREMUR puternic în România. Autoritățile ANUNȚATE cu 25 de secunde ÎNAINTE
Ultima Ora Social

Ce se va întâmpla în cazul unui CUTREMUR puternic în România. Autoritățile ANUNȚATE cu 25 de secunde ÎNAINTE

Ce se va întâmpla în cazul unui CUTREMUR puternic în România. Autoritățile ANUNȚATE cu 25 de secunde ÎNAINTE

Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a făcut declarații despre eventualitatea producerii unui cutremur puternic în România, afirmând că autoritățile pot fi anunțate cu 25 de secunde înainte.

Zilele acestea, au fost făcute mai multe simulări în ceea ce privește producerea unui seism de mare magnitudine în țara noastră. Un amplu exerciţiu de simulare a unui cutremur, intitulat SEISM 2018, a avut loc la scară naţională timp de cinci zile, începând din 13 octombrie. Conform scenariului, s-a produs un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, urmat de mai multe replici.

Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Fizica Pământului, a făcut declarații, la Antena 3, despre eventualitatea producerii unui seism cu magnitudine mare în țara noastră. În paralel cu simulările de salvare, specialiștii de la Institutul Național pentru Fizică a Pământului au făcut simulări legate de propagarea undei seismice.

„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic putem anunța autoritățile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în București, după aceea primesc parametrii cutremurului, cum a fost și cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri. Dar pe lângă aceste informații, noi putem estima care a fost distribuția intensităților în teritoriu față de zona epicentrală, astfel încât, în funcție de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.

Zona Vrancea e cea mai afectată privind felul de percepție al cutremurelor și intensitatea la nivel de localități. După care se distribuie către Buzău, către nord… Sunt calcule care se bazează pe informațiile privind tipul de clădiri și anul de construcție.

Dacă cutremurul ar fi noaptea, toată populația s-ar găsi în clădirile rezidențiale și atunci numărul victimelor ar fi mult mai mare față de situația când cutremurul s-ar produce ziua și toată lumea ar fi la serviciu. După cum știți, școlile sau instituțiile publice sunt construite la un nivel de intensitate ridicat față de clădirile rezidențiale.

De asemenea, pe partea de prevenție, ar fi bine să se pună accentul pe felul cum ne comportăm la cutremur, să nu ieșim din clădire în momentul în care simțim cutremurul, să căutăm locul cel mai sigur din locuința noastră”, a explicat Constantin Ionescu.

„În zona Vrancea în acest moment este o activitate seismică normală, cu cutremure cuprinse între zero grade și 3-4 grade… Exercițiul este de bun augur pentru că ne învață pe noi, cei angrenați în asemenea activitate, ce să facem și cum trebuie să ne comportăm și cum să informăm autoritățile, noi ca institut”, a adăugat el.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.