Oamenii lui Carmen Dan, mesaj cu subînțeles pentru români de Paște
Carmen Dan, atacată după audieri. Este acuzată de minciună
Ultima Ora Politic

Carmen Dan modifică alegerile. Propunere bombă în Parlament

Ministrul de Interne, Carmen Dan, propune ca Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS)să nu se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de Autoritatea Electorală Permanentă.

„Ce am discutat cu privire la îngreunarea procesului de votare, am discutat personal cu generalul Vasilca (șeful STS -n.r.), mai ales în data de 26 mai, tocmai sesizând că operarea acestor tablete (tabletele de vot – n.r.) este deficitară, din punctul nostru de vedere. STS, bineînțeles, că a făcut propriile verificări în ceea ce privește funcționarea tehnică a sistemului. Eu gândesc de data aceasta ca cetățean, că manipularea defectuoasă era evidențiată în acești timpi ( de până la 8 minute pentru un vot -n.r.)”, a declarat, marți, ministrul de Interne, Carmen Dan, la ieșirea de la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Carmen Dan mai sune că directorul STS nu a contrazis-o atunci când i-a semnalat mai multe probleme.

„Nu m-a contrazis directorul STS, dimpotrivă, mi-a spus că aceste informații le va verifica și dânsul cu BEC și AEP. Erau informații care ajungeau la minister, din secțiile de votare, și am primit un număr mare de notificări din primele ore (…) Toate acele semnalări au fost verificate de colegii mei. Cele 9.282 de semnalări care au apărut și la noi și la MAE sunt supuse verificării. Esența acestor sesizări diferă, de la vot multiplu la exercitare de vot cu un act de identitate fals”, a mai declarat Carmen Dan.

Întrebată dacă softul privind alegerile ar trebui făcut de o entitate independentă, Carmen Dan a declarat că AEP ar putea acoperi și această parte tehnică, nefiind nevoie de un serviciu special.

„Aprecierea mea, că acest sistem nu ar trebui să fie în compentența și responsabilitatea a unui serviciu special, dacă ne dorim proces electoral transparent. Atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia și aceste prerogative (…) eu cred că s-ar elimina aceste suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”, a mai declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a fost audiat, marți, în Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.