Calendar creștin-ortodox. Sfîntul Cuvios Vasile Mărturisitorul, Sfinții Ioan Casian și Gherman 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox. Sfîntul Cuvios Vasile Mărturisitorul, Sfinții Ioan Casian și Gherman

Sfințîi Cuviosi Ioan Casian și Gherman

Pe data de 28 februarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Cuviosi Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, iar în anii bisecți pe 29 februarie.

Sfântul Cuvios Ioan Casian s-a născut în jurul anului 360, fiind considerat întemeietorul monahismului în Apus. Prietenul lui, Sfântul Cuvios Gherman, s-a născut în jurul anului 368. Cei mai mulți istorici bisericeșți consideră că cei doi sunt originari din Sciția Minor, Dobrogea de astăzi.

S-au dedicat vieții monahale încă din tinerețe, mergând la o mănăstire din Betleem. În preajma anului 385, cei doi au mers în Egipt pentru a cunoaște viețuirea părinților din pustiu. În anul 400 s-au dus la Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a hirotonit diacon pe Sfântul Ioan, iar pe Sfântul Gherman l-a hirotonit preot.

În jurul anului 405 au mers la Roma, încercând să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur care, cu un an înainte, fusese exilat. Sfântul Gherman a trecut la cele veșnice la Roma.

În anul 415, Sfântul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia și a fost hirotonit preot. A întemeiat două mănăstiri – una de călugări, cu hramul „Sfântul Victor” și altă de călugărițe și a redactat două scrieri importante: „Convorbiri cu părinții pustiei” și „Așezămintele vieții de obște a călugărilor”. Sfântul Ioan Casian a murit la Marsilia, în anul 435. Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat împotriva sfintelor icoane. Încă de tânăr a luat hotărârea să urmeze calea monahală și să trăiască în nevoință.

Este numit „Mărturisitorul” deoarece în timpul persecuției iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevărul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru această a fost închis în temniță, pătimind multe chinuri.

După moartea Împăratului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniță . A trăit că monah, în aspre nevoințe duhovniceșți, până la mutarea să la cele veșnice.

Troparul Sfântului Vasile Mărturisitorul Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Vasile; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereșți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la ține cu credință. Slavă Celui ce ti-a dat ție putere; slavă Celui ce te-a încununat pe ține; slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Tot în această zi facem pomenirea:

–  Sfântului Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei;

– Sfântului Mucenic Nestor, Episcop de Maghid;

– Sfintelor Chira și Marana;

– Sfinților șase mucenici din Egipt;

– Sfinților apostoli: Nimfas și Evvul;

– Sfântului Varsos, episcopul Damascului;

– Sfântului Mucenic Avrichiu;

– Sfintei Mucenite Chirana din Tesalonic;

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.