Calendar creștin-ortodox 6 Iunie 2020. Sâmbăta morților – Moșii de vara; Sfântul Ilarion cel Nou 1
Ultima Ora Social

Calendar creștin-ortodox 6 Iunie 2020. Sâmbăta morților – Moșii de vara; Sfântul Ilarion cel Nou

Sâmbătă, 6 iunie 2020, facem pomenire pentru toți cei adormiți din neamul nostru. Această sâmbătă este cunoscută și sub numele de Moșîi de vară.

Sâmbătă este ziua consacrată pomenirii morților, în afară celor în care rânduiala tipiconala nu prevede acest lucru. Fiecare sâmbătă este o imitare a Sâmbetei Mari, în care Mântuitorul Hristos S-a aflat „în mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, în răi cu tălharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul”.

Așadar, Biserica a ales pentru pomenirea morților ziua de sâmbătă, deoarece această este ziua în care Hristos a sălășluit în mormânt și a propovăduit celor din iad. Sâmbătă, Mântuitorul S-a pogorât cu sufletul la iad, a smuls pecetile iadului și i-a scos pe Adam și Eva împreună cu toți drepțîi Vechiului Testament, ducându-i în răi.

Sfântul Ilarion cel Nou s-a născut în jurul anului 773, din părinți drept-credincioși. Sfântul Ilarion s-a călugărit la vârstă de 20 de ani, în Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol. Pleacă la Mănăstirea Dalmat și ajunge starețul acesteia. El a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul și următorul viețîi Sfântului Ilarion cel Mare, al cărui nume cu cinste l-a purtat.

În anul 813 Ilarion l-a certat pe împăratul Leon Armeanul (813-820) pentru că nu cinstea icoanele. Din acest motiv va fi supus la multe chinuri.

Leon Armeanul a fost omorât cu sabia de propriile lui gărzi, în locul din biserica în care el a aruncat icoană Mântuitorului la pământ. După moartea acestuia, la conducerea imperiului vine împăratul Mihai al ÎI-lea Rangabe (820-829), care îi eliberează pe toți cei care pătimisera în temnițe din cauza luptei împotriva sfintelor icoane.

Când pe scaunul imperial va urcă fiul lui Mihai, Teofil (829-842), Sfântul Ilarion cel Nou va fi exilat pe insula Afusiei, până când la putere a venit binecredincioasa împărăteasa Teodora (842-856), care a reintrodus icoanele în Biserica și a permis convocarea unui sinod în martie 843, la Constantinopol. Hotărârile acestui sinod sunt citite în Biserica, în prima duminică din postul Sfintelor Paști, numită de atunci Duminică Ortodoxie.

Sfântul Ilarion cel Nou a revenit la Mănăstirea Dalmat și a trecut la cele veșnice la vârstă de 70 de ani.

Troparul Sfântului Ilarion cel Nou

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însuțiț roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Ilarion, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Visarion;

– Sfântului Cuvios Atal, făcătorul de minuni;

– Sfântului Mucenic Ghelasie;

– Sfintei Mucenițe Valeria;

– Sfântului Cuvios Anuv;

– Sfântului Cuvios Fotas.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.