Calendar creștin-ortodox 5 Aprilie 2020! Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul. Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 5 Aprilie 2020! Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul. Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic este prăznuită pe 5 aprilie. Sfânta Teodora a fost născută în insula Eghina, din părinţi creştini dreptcredincioşi, Antonie şi Hrisanta, a căror dreaptă credinţă şi faptă bună a fost arătată în acea vreme, când Biserica lui Hristos se tulbură de eresul iconoclasmului, în împărăţia lui Mihail Valvos, de care eres nu numai nu s-a vătămat acea bună doime; ci, că o lumină în întuneric prin dreapta credinţă a luminat.

Agatopod era diacon, iar Teodul era citeț în Biserica din Tesalonic. Agatopod era împodobit cu bătrânețile cele cinstite, iar Teodul cu tinerețea cea plină de întreagă înțelepciune [fecioria trupească și sufletească]. În timpul prigoanelor lui Dioclețian împotriva creștinilor aceștia doi au fost chemați la curtea împăratului. Ei au răspuns cu bucurie și, țînându-se de mâna, au pășit împreună la judecată și au strigat: „Creștini suntem!”.

Toate îndemnurile judecătorilor să se lepede de Hristos și să se închine la idoli au rămas zadarnice. După ce au fost aruncați în temniță și înfometați lungă vreme, ei au fost osândiți la moarte prin înecarea în mare. Li s-au legat mâinile la spate, li s-au legat pietre grele la gât, și au fost duși la locul de unde aveau să fie aruncați în mare.

Când se pregăteau să îl arunce pe Agatopod în adâncuri, acesta a strigat: „Iată botezul nostru cel de al doilea, cel care spală toate păcatele noastre, așa încât curați să ne înfățișam noi înaintea Domnului nostru Iisus Hristos.” La scurtă vreme după uciderea mucenicilor, trupurile lor au fost duse de valuri la mal, iar credincioșii le-au luat și le-au îngropat cu cinste.

Sfântul Teodul le-a apărut cunoscuților săi că un înger de lumina îmbrăcat în strai luminos, poruncindu-le să împartă ce mai rămăsese din averile sale săracilor. Acești slăviți și minunați ostași ai lui Hristos au suferit mucenicia cu cinste în timpul împărăției lui Dioclețian, în timp la Tesalonic stăpânea cezarul Faustin, în anul 303.

Troparul Sfinților Mucenici Agatopod și Teodul Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevointele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot în această zi facem pomenirea: – Sfinților mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion și Nichifor; – Preacuvioasei Maicii noastre Teodora cea din Tesalonic; – Sfinților mucenici Teodora și Didim; – Sfântului mucenic Termu; – Sfântului Mucenic Pompie; – Sfântului Zinon și sfinților mucenici Maxim și Terentie; – Sfântului nou mucenic Gheorghe, care s-a nevoit în noul Efes, în anul 1801, și care prin sabie s-a săvârșit.

Mâine facem pomenirea Sfântului Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.