Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 4 noiembrie, 2020. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare

Sfântul Ioanichie cel Mare s-a născut în Bitinia și a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-740). În tinerețe a luptat pentru distrugerea icoanelor. A renunțat la iconoclasm în momentul în care un calaugar, care apară cultul icoanelor, i-a spus pe nume, deși se vedeau pentru prima dată.

Sfântul Ioanichie cel Mare a fost și un soldat remarcabil, reușind să-i salveze viață împăratului într-o lupta cu bulgarii.S-a retras din armata după încheierea luptei cu bulgarii și a ales să-și petreacă viață în mănăstire. După ce viețuiește în câteva mănăstiri, decide să se retragă în pustiu.

După un timp petrecut în pustiu, se stabilește mai întâi în Muntele Conturiului, iar apoi în Muntele Olimp.Din cauza invidiei, un monah a încercat să-l otrăvească, altul i-a dat foc chiliei, un altul să-l străpungă cu toiagul, însă, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu a rămas în viață.

A fost un luptător pentru cinstirea sfintelor icoane. Împreună cu patriarhul Metodie și cu împărăteasa Teodora, a restabilit cinstirea sfintelor icoane.Potrivit Tradiție, Sfântul Ioanichie se ridică de la pământ în vremea rugăciunii sale, devenind nevăzut.

A trecut la cele veșnice în jurul anului 846. Rodul luptei sale pentru dreapta credință este mărturisit și astăzi în slujbele bisericești: „Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfânta, slavă Ție!”.

Troparul Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioanichie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare

Stea prealuminoasă te-ai arătat pe pământ luminând în lume, pe cei ce sunt în negura patimilor strălucindu-i şi doctor de mare ajutor fiind celor bolnavi; ci, ca cel ce ai luat har de tămăduiri, celor ce te rugăm pe ține dă-ne toată vindecarea, că să strigăm: bucură-te, Părinte Ioanichie.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Gheorghe, Noul Mărturisitor din Drama;- Sfinților Mucenici Nicandru, episcopul Mirelor, și Ermeu, preotul;- Sfântului Mucenic Porfirie;- A plângerii prorocului Ieremia pentru Ierusalim și pentru robirea lui;- Sfântului Împărat Ioan Ducă Vatatis.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Mucenici Galaction și Epistimia.

Sursă: CrestinOrtodox.ro 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.