Calendar creștin-ortodox 31 august 2018. Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului
Calendar creștin-ortodox 31 august 2018. Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 31 august, 2022. Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului

Punerea în raclă a braului Maicii Domnului este prăznuită pe 31 august. Potrivit tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu că dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer.

Acesta a fost țesut de Maică Domnului din par de cămilă. Până în secolul al IV-lea, Braul s-a păstrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu la Constantinopol în 395.

În sec. al X-lea, în urmă vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, a brodat Braul cu fir de aur și l-a reașezat în raclă dăruită de împăratul Arcadie.

Evenimentul reasezarii Braului în raclă este pomenit, în calendarul ortodox, la 31 august.

Mai târziu, în secolul al XIII-lea, trimișii regelui bulgar Ioniță Caloian iau Braul de la Constantinopol. În secolul XIV, cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) dăruiește Braul mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. După cercetările altora,  acest Brâu a fost dăruit mănăstirii de împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

Între anii 1512 și 1520, domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab, a înnoit incinta mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”.

Acesta a fost reparat în 1794 tot cu ajutoare românești, iar în secolul al XIX-lea România a dăruit paraclisului o nouă catapeteasma. De asemenea, raclă de argint în care se păstrează Brâul la mănăstirea Vatoped a fost confecționată în secolul al XVIII-lea în Țară Românească.

Este vorba de fapt numai despre o parte din Brâu, pentru că alte două părți ale acestuia au fost dăruite în anul 1522 mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).

Brâul Maicii Domnului – tamaduiri

De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special de cancer, și a ajutat să nască femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul braului a unei panglici care a fost atinsă de raclă în care se păstrează Brâul Maicii Domnului.

De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țară Românească pentru îndepărtarea ciumei; în 1871 sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țară să pentru îndepărtarea holerei; în 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali.

În perioada 12-15 octombrie 2001, raclă cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenias s-a aflat la Iași cu ocazia hramului Catedralei mitropolitane – Cuvioasă Parascheva, 14 octombrie. Evenimentul a marcat totodată împlinirea a 600 de ani de la recunoașterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol (26 iulie 1401) și a 360 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Parascheva (13 iunie 1641).

Peste un milion de credincioși au cinstit în acele zile la Iași Brâul Maicii Domnului, împreună cu moaștele întregi ale Sfintei Parascheva și cu fragmente din moaștele Sfântului Gheorghe.

În perioada 1-10 septembrie 2007, raclă cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenias, s-a aflat și în Arhiepiscopia de Albă Iulia.Brâul țesut și purtat de Maică Domnului a fost adus pentru prima dată în Constanța în anul 2002 și pentru a două oară în anul 2008.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Înnoirii bisericii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu de la Neoria;- Sfântului Mucenic Fileort;- Sfântului Mucenic Diadoh;- Sfintelor șapte Fecioare din Gaza;- Sfinților Mucenici Mina, Faust, Andrei și Iraclie;- Sfinților patru Mucenici din Perga Pamfiliei;- Sfinților trei sute șaizeci și șase de Mucenici din Nicomidia;- Sfântului Aidan episcopul.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul (începutul anului bisericesc).

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.