Calendar creștin-ortodox 22 Martie 2020. Sfântul Vasile de Ancira, Sfânta Drosida. A Sfintei Cruci 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 22 Martie 2020. Sfântul Vasile de Ancira, Sfânta Drosida. A Sfintei Cruci

În ziua de 22 martie, Biserica Ortodoxă praznuieste moartea muceniceasca a Sfintei Drosida. Cu această ocazie ni se înfățișează și o enigmă, mai bine zis o existența enigmatică, chiar aceea a sfintei. Această pentru că sinaxarul Bisericii noastre afirmă nici mai mult nici mai puțîn decât aceea că Sfânta Drosida a fost fiica împăratului Traian.

Primele mențiuni despre Sfânta Drosida le găsim în vremea Sfântului Ioan Gură de Aur, atunci când acesta era preot în Antiohia.

Sfântul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, în vremea domniei împăratului Constantiu. El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru râvna să de a apară dreapta credință ortodoxă, împotriva chiar și a împăratului celui pagan.

Urmând la tronul împărătesc împăratul Iulian Apostatul, acesta a început a prigoni puternic pe creștini. Sfântul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredința împăratului și relele lui fapte împotriva creștinilor, motiv pentru care sfântul a și fost aruncat în închisoare.

Când împăratul a căutat să-l câștige de partea să pe sfânt, spre a nu-l omora și a tulbură poporul împotriva lui, Sfântul Vasile i-a răspuns, zicând: „Eu în Hristos al meu cred, pe Care tu îl lepezi pe când El ți-a încredințat ție împărăția această pamânteasca; de aceea va fi luată ea de la ține, foarte curând.” Și alte asemenea profeții, descoperite de Dumnezeu sfântului.

Împăratul Iulian s-a umplut de manie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit că trupul sfântului să fie jupuit de viu în fâșii de piele. După alte câteva zile, împăratul a venit iar la el, să vadă dacă nu a renunțat la cele dintâi. Văzându-l pe împărat, sfântul a luat o fâșie de piele și, aruncând-o la picioarele lui, zise: „Apucă și mănâncă, împărate, căci dulce îți este ție acest fel de hrană, iar mie Hristos îmi este Viață!” Rușinat, împăratul a plecat din Ancira, iar chinuitorii și-au continuat porunca până ce sfântul și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, la anul 363.

Troparul Sfântului Vasile din Ancira Mucenicul Tău, Doamne Vasile, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astăzi, facem pomenirea: Sfintelor mucenite Calinica și Vasilisa; Sfântului Cuvios Mucenic Eftimie.

Mâine, 23 martie, facem pomenirea Sfântului Cuvios Nicon, dimpreună cu cei 199 de ucenici ai lui.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.