Calendar creștin-ortodox 19 februarie 2020. Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția să, Apfia 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 19 februarie 2020. Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția să, Apfia

Sfințîi Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia au trăit în vremea împăratului Nero. Sfântul Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia. Sfântul Filimon a fost convertit la creștinism de Sfântul Apostol Pavel, și în casa lui se adunau creștinii pentru a participa la rugăciunea comună. Sfânta Apfia, soția lui Filimon, randuia biserica din casă ei.

Când păgânii din Colose au serbat-o pe zeița Artemida, Arhip, Filimon și Apfia au fost prinși în biserica de păgâni, și au fost duși înaintea ighemonului Artocles. Arhip refuză să jertfească idolilor, fapt pentru care va fi îngropat până la brâu și ucis cu pietre. Sfințîi Filimon și Apfia fiind supuși la multe chinuri, s-au săvârșit muceniceste.

Troparul Sfântului Apostol Arhip

Apostole Sfinte, Arhip, roagă-L pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot în această zi, facem pomenirea cuvioasei maicii noastre, Filoteia din Atena.

Sfânta Muceniță Filoteia s-a născut în Atena, în anul 1522. S-a născut că rod al rugăciunii părinților ei Syriga și Angelos Benizelos. A primit la botez numele Revula. După trei ani de căsătorie, soțul ei a murit iar ea a hotărât să între în monahism.

A înființat o mănăstire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintâi Chemat. Aici îi va adăposti pe creștinii care nu au lepădat credință în Hristos și urmau a fi omorâți. Este bătută de turci și amentintata cu moartea în cazul în care nu va renunta la credință în Hristos.

În ajunul praznicului Sfântului Dionisie Areopagitul, este torturată de turci, fiind lăsată din mâinile lor mai mult moartă decât vie. Plângând de durere, surorile mănăstirii au luat trupul însângerat al sfintei mucenițe și l-au dus la Kalogreza, unde au făcut trecerea ei către cele veșnice la 19 februarie 1589.

Tot astăzi, face pomenirea: – Sfinților Mucenici Maxim; – Teodot, Isihie și Asclepiodota; – Sfântului Cuvios Conon; – Sfântului Cuvios Ravula; – Sfinților Cuvioși Mărturisitori Evghenie și Macarie;

Mâine, 20 februarie, facem pomenirea Sfântului Leon, episcopul Cataniei.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii