Calendar creștin-ortodox, 11 noiembrie: Sf. M. Mc. Mina
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 11 noiembrie, 2020. Sfântul Mare Mucenic Mina

Sfântul Mina este prăznuit de Biserica Ortodoxa pe 11 noiembrie. S-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama să a murit la doar trei ani după acesta.

Intra în armata imperiala, însă, pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în desert, dedicandu-se vieții ascetice. Aici îl vă întâlni pe Sfântul Macarie Egipteanul care îi vă spune:

„Ce cauți intre cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, că să ia aminte toți la cuvintele și la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de lupta, că să înviezi că un învingător fară sabie”.

Sfântul Mina împlinește cuvintele Sfanțului Macarie, părăsește desertul și ajunge în Cotyaeum, cel mai apropiat oraș de desertul în care viețuise.

Aici avea loc o serbare în cinstea zeilor. Sfântul Mina mărturisește că este creștin în fata celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credință în Hristos, i s-a tăiat capul.

Datorita minunii creștinului înviat, săvârșită de Sfântul Mina, creștinii văd în el și un ocrotitor al celor păgubiți.

Minunea creștinului înviat de Sfântul Mina

Mergând odată un creștin că să se închine la biserica Sfanțului Mina, a găzduit la o casa de străini; iar stăpânul acelei case, cunoscând că cel găzduit avea banii pusi în sân, s-a sculat la miezul nopții și l-a omorât. Apoi taindu-l bucăți, le-a pus într-o coșniță pe care a ascuns-o într-o încăpere dosnica, așteptând că să se facă ziua.

În vreme ce ucigașul se gândea cum, unde și când să se duca să ascundă părțile celui ucis, că să nu-l afle cineva, iată i s-a arătat Sfântul Mina calare, în chip de ostaș și cercetând ce s-a întâmplat cu străinul care găzduise acolo, ucigașul spunea însă că nu știe nimic.

Atunci sfântul, pogorandu-se de pe cal, a intrat în casa și, aflând coșniță și scoțând-o, s-a uitat la ucigaș cu o căutătură grozava și sălbatica și i-a zis: „Cine este acesta?“.

Iar ucigașul, de frica, fară de glas facandu-se, s-a aruncat la picioarele sfanțului. Iar sfântul, punând la loc toate membrele celui ucis și făcând rugăciune, a înviat mortul și i-a zis: „Da lauda lui Dumnezeu!“. Iar mortul, ridicandu-se că din somn și cugetând cele ce a pătimit de la cel ce-l găzduise și cum a castigat viață a doua oara, a slăvit pe Dumnezeu; iar mulțimea se închină ostașului ce se arătase și îl înviase.

După ce s-a ridicat de jos ucigașul, a luat sfântul banii de la el și i-a dat omului pe care îl înviase, zicandu-i: „Du-te, frate, în calea ta!“.

Intorcandu-se către ucigaș, l-a bătut precum i se cădea, apoi i-a iertat greșeală și făcând rugăciune pentru dansul, a încălecat și s-a făcut nevăzut.În biserica „Sfântul Mina” – Vergu din Capitala, se afla părticele din moaștele Sfanțului Mina. Credincioșii se pot închină la moaștele Sfanțului Mina și în Catedrala mitropolitana din Iași.

În aceasta Catedrala, printre moaștele celor 32 de sfinti, se afla și un fragment din moaștele Mucenicului Mina. Și în Biserica „Sfântul Mina” din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moaștele Sfanțului Mina.

Ele au fost aduse din Grecia, în august 2001, de către Arhiepiscopul Sucevei și Radautilor. Sfântul Mare Mucenic Mina face minuni în fiecare zi cu cei care îi cer ajutorul. Să avem nădejde în mijlocirea acestui sfanț făcător de minuni și în puterea lui Dumnezeu care lucrează prin sfinții Sai și vom avea parte de multa mângâiere.

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic MinaO, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine că la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu.

De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău.

Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuieșți luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat.

Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, că să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale.

Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit.

Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu glabeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină.

Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine eșți gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea.

Pentru aceasta și eu cred că tu același eșți, sfinte, că atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat. Pentru aceeea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, că să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te că să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, că să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfanțului Ștefan de Decani, regele Șerbiei;- Sfanțului Mucenic Victor;- Sfanțului Mucenic Vichentie;- Sfintei Mucenițe Stefanida;- Sfanțului Teodor Mărturisitorul sau Studitul, egumenul Mănăstirii Studion, din Constantinopol.

Mâine, facem pomenirea Sfanțului Atanasie Todoran.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.