Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart
Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart
Social Ultima Ora

Calendar crești-ortodox, 10 noiembrie 2020. Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart

Acești sfinți fac parte din cei șaptezeci de apostoli. Olimp și Rodion au suferit moarte martirica în vremea lui Nero, în cetatea Romei.

Erast a fost iconom al bisericii din Ierusalim și episcop al Paneadei, iar Sosipatru episcop la Iconiu (pomenit de Sfântul Apostol Pavel în Epistolă către români). Cuarț a fost episcop al cetățîi Beirutului, a botezat mulți elini și a pătimit pentru credință în Hristos.În această zi facem și pomenirea Sfântului Mucenic Orest.

Acesta a pătimit în vremea împăratului Dioclețian. A fost prins de guvernatorul Maximin și obligat să cinstească zeilor. Sfântul Orest a răspuns: „Te înșeli amarnic, ighemoane, necunoscând adevărul! Iată, zeii aceștia sunt făcuți din aur și argint, din aramă și din fier, pentru înșelăciunea omenească.

Ei nici nu văd și nici nu aud, fiind lucruri făcute de mâini omenești, care nu pot a-și ajută lor, nici a face bine altcuiva. Pentru ce dar să mă închin lor?”

Sfântul a fost bătut fără milă cu diferite unelte, atât de mult, încât s-au schimbat patruzeci de ostași, iar uneltele s-au rupt și s-au sfărâmat, iar pe trupul lui nu era loc fără răni.Mucenicul, căutând în sus a zis: „Dumnezeule, fă cu mine semn spre bine, că să vadă cei ce mă urăsc și să se rușineze. Zicând acestea, a suflat asupra idolilor care erau în capiste și îndată toți au căzut și s-au risipit că praful.

Apoi, Sfântul a strigat către ighemon, zicandu-i: „Unde este tăria zeilor tăi, pentru ce nu și-au ajutat lor?” Și îndată au fugit toți afară din capiste, fiind cuprinși de frică; și a ieșit și mucenicul. După aceea, toată capistea s-a cutremurat și a căzut.Este ținut în temniță șapte zile fără mâncare și băutură, coastele îi vor fi arse cu fierul, i se vor bate 20 de cuie în călcâie și va fi legat de un cal sălbatic că să fie tarat.

În aceste chinuri își va da duhul Sfântul Orest.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:- Sfântului Arsenie Capadocianul;- Sfântului Cuvios Teostirict din Simvola;- Sfântului Cuvios Nonnos;- Sfântului Sfințitului Mucenic Mil, episcopul, cu doi ucenici ai săi;- Sfinților Mucenici Caliopie, Nir și Orion.

Mâine, 11 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Mina.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.