Bulgaria trebuie să mai aştepte încă trei ani să se alăture zonei euro 1
Bulgaria va avea nevoie de cel puțin încă trei ani pentru a se alătura zonei euro, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene marți
Ultima Ora Externe

Bulgaria trebuie să mai aştepte încă trei ani să se alăture zonei euro

Bulgaria va avea nevoie de cel puțin încă trei ani pentru a se alătura zonei euro, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene.

 

Guvernul bulgar intenționează să se alăture mecanismului ERM-2, o etapă preliminară pentru adoptarea monedei euro, în prima jumătate a acestui an. Regulile stipulează că după doi ani în ERM-2 o țară poate adera la euro, potrivit novinite.

Dar pentru țara balcanică, care a fost membră a Uniunii Europene cu 28 de țări din 2007, ar putea dura ceva mai mult.

„Cronologia este clară. Este nevoie, în general, de cel puțin trei ani între aderarea la ERM-2 și aderarea la euro „cu condiția îndeplinirii tuturor criteriilor fiscale, a declarat Valdis Dombrovskis la o conferință organizată de Politico la Bruxelles.

Bulgaria îndeplinește deja criteriile formale de adoptare a monedei euro: are un excedent bugetar, datoria foarte scăzută și ratele dobânzilor pe termen lung și inflația moderată.

 

Dar este cel mai sărac membru al UE și cu un produs intern brut pe cap de locuitor, calculat ca paritate de cumpărare a energiei, la 49% din media UE. Mulți dau vina pe asta pentru corupție.

Dombrovskis a precizat că „aderarea la zona euro înseamnă acum și aderarea la uniunea bancară”, proiectul emblematic al blocului de consolidare a monitorizării de către UE a marilor bănci naționale.

Remarcile lui Dombrovskis sunt în conformitate cu solicitările adresate Bulgariei de către Banca Centrală Europeană. BCE, care evaluează dacă o țară se califică pentru aderarea la blocul din 19 țări din zona euro, dorește ca Bulgaria să adere la uniunea bancară înainte de adoptarea monedei euro. Acest lucru ar acorda BCE puteri directe pentru a supraveghea băncile mari bulgare.

 

Ministrul bulgar al finanțelor, Vladislav Goranov, a declarat că cele două procese au fost paralele. „Nu poate fi o condiție prealabilă pentru celălalt”, a declarat el luna trecută la o reuniune a miniștrilor de finanțe din Sofia, capitala Bulgariei.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.