Bombă. Ministrul justiției a fost acuzat. E revoltă în sistem 1
Ultima oră. CEx PSD. Cine vine la Ministerul Justiției
Ultima Ora Justiție

Bombă. Ministrul justiției a fost acuzat. E revoltă în sistem

Plata orelor suplimentare este încă suspendată, iar ordinul ministrului este aprobat cu întârziere si conține prevederi ilegale și discriminatorii

Referitor la comunicatul Ministerului Justiției, Ana Birchall: Lucrătorii din penitenciare își primesc drepturile salariale, transmis astăzi 20 iunie 2019 către mass-media facem, cu toată considerația, următoarele precizări:

  1. Fundamentul acordării dreptului la plata orelor suplimentare este Legea cadru a salarizării personalului bugetar. Ordinul 2588/2019 la care se face referire in comunicat, nu crează baza legală așa cum în mod eronat se afirmă, acesta fiind în realitate aprobat cu o întârziere de peste 6 luni;
  2. Actul normativ amintit include o prevedere care a fost declarata ilegală (Hotărâre Tribunal Bucuresti 1341/2019) de către instanța de judecată de fond, fiind preluată în aceeași formă din proiectul anterior, în pofida observațiilor transmise de către FSANP în procedura de transparență decizională.
  3. Ordinul ministrul Justiției introduce o procedura discriminatorie față de angajații din penitenciare la acordarea majorării pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, personalul din aparatul Ministerului Justiției putând să ceară direct majorarea, spre deosebire de angajații din penitenciare care trebuie să fie propuși.
  4. Plata orelor suplimentare este încă suspendată din lipsa bugetului pentru anul în curs, iar plata celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate nici măcar nu a fost luată în discuție, nefiind considerată probabil o problemă urgentă.

Regretabil, dar ordinul semnat de ministrul Ana Birchall este departe de a fi expresia unei promisiuni respectate, acesta fiind aprobat cu întârziere, cu ignorarea unor vicii de legalitate și cu introducerea unor prevederi discriminatorii pentru personalul care lucrează în penitenciare raportat la personalul din aparatul de lucru al Ministerului Justiției, în realitate plata fiind suspendată din lipsa resurselor financiare.***Pentru conformitate, comunicatul Ministerului Justiției:

Ana Birchall: Lucrătorii din penitenciare își primesc drepturile salariale

Ordinul Ministrului Justiției pentru plata orelor suplimentare de care vor beneficia toți angajații din sistemul penitenciar a intrat în vigoare, în 19 iunie 2019, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Prin acest ordin, se creează baza legală pentru plata majorării de 75% din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată în perioada 2019-2021 peste programul normal de lucru de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar și din Ministerul Justiției. De asemenea, se continuă acordarea majorării pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale categoriilor de personal menționate mai sus și în anul 2019.

În acest fel, se îndeplinește una dintre promisiunile pe care Guvernul României și le-a asumat, prin ministrul justiției, încă de la începutul discuțiilor purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul penitenciar.

Ana Birchall: Mulțumesc, cu această ocazie, reprezentanților sindicatelor din sistemul penitenciar  pentru modul onest în care au participat la un dialog constructiv, în scopul identificării soluțiilor care să deblocheze o situație ce trena din păcate de foarte mult timp, iar angajații să își primească aceste drepturi salariale. Guvernul României își îndeplinește astfel o promisiune făcută lucrătorilor din sistemul penitenciar, conform mailchi.mp

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.