Austriecii
Ultima Ora Externe

Austriecii au voie să își înjure politicienii. Vezi ce legea

Orice persoană îi poate arăta degetul mijlociu şi îi poate spune „fuck” unui om politic, fie el şi vicecancelar, dacă acest lucru este argumentat, a decis joi Curtea de Apel din Viena, care a invocat libertatea de opinie, scrie Euronews.

Oamenii au dreptul să le arate degetul mijlociu sau să-i înjure pe politicieni atâta timp cât gestul lor este justificat, a decis justiția de la Viena.

Decizia de astăzi, care este definitivă, a venit după ce Heinz-Christian Strache, lider de extremă-dreapta şi vicecancelar, a atacat în instanță un grup de extremă-stânga pentru „insulte publice”.

Judecătorii au subliniat că „respingerea unui lider politic” poate fi „exprimată într-un mod provocator şi şocant” şi că acest lucru reprezintă „un element fundamental al libertăţii de opinie”.

Într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare şi realizată în timpul unei manifestaţii în octombrie, militanţi ai organizaţiei de extremă-stânga „Linkswende jetzt” (La stânga imediat, n.r.) au detaliat o serie de motive pentru care pot spune „Fuck Strache” şi îi pot arăta degetul mijlociu.

Grupul de extremă-stânga a salutat joi decizia, spunând că este „o victorie pentru libertatea de opinie şi pentru libertatea presei”, şi a transmis că de acum orice discurs politic poate conţine această frază: „Îi pot spune ‘fuck’ lui Strache, pentru că…”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.