Alertă. Scandal fără precedent în justiție. Lia Savonea pregătește lovitura pentru magistrați. DOVADA
Lia Savonea e terminată. Magistrații cer revocarea. ”A condus defectuos”
Ultima Ora Breaking News Justiție

Alertă. Scandal fără precedent în justiție. Lia Savonea pregătește lovitura pentru magistrați. DOVADA

Sub conducerea Liei Savonea, Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să realizeze un ghid prin care judecătorii și procurorii români sunt învățați cum să comunice pe rețelele sociale.

Mai mulți magistrați atrag atenția că în acest document apar interdicții clare, iar mai multe prevederi sunt interpretabile.

Din acest motiv, există riscul să fie cercetați de Inspecția Judiciară.Judecătorii și procurorii consultați de Ziare.com consideră că acest proiect este o formă prin care se încearcă cenzurarea unor postări ale puținilor magistrați care iau atitudine publică, în special pe rețeaua Facebook.

Asta în contextul în care judecătorii și procurorii au criticat pe Facebook modificările legislative în cazul Legilor Justiției sau Codurilor Penale, unele ordonanțe de urgență, decizii CSM, sau au comentat diversele cazuri meditizate care au vizat Justiția.

Nu în ultimul rând, Inspecția Judiciară s-a autosesizat împotriva unor magistrați în baza unor postări ale acestora pe rețelele sociale.Iată unul dintre exemple: CSM i-a tăiat salariul lui Cristi Danileț, pentru o postare pe Facebook.

Potrivit acestui ghid, magistrații nu trebuie să posteze fotografii care ar putea crea aparență de opulență, să facă reclamă mascată la anumite produse sau să militeze pentru anumite cauze, inclusiv umanitare, într-un mod care poate submina prestigiul funcției și imparțialitatea lor.

„Ghidarea comportamentului magistraților”O formă incipientă a acestui îndrumar, care are 27 de pagini și 72 de recomandări, privind utilizarea de procurori și judecători a rețelelor de social-media, a fost trimisă instanțelor și parchetelor din România, pentru consultarea magistraților.Elaborarea acestui ghid este parte a Proiectului „TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar”, finanțat din fonduri europene.

Judecătorii și procurorii trebuie să conștientizeze că, deși social media are marele beneficiu de a conecta oamenii într-un mod fără precedent, această tehnologie prezintă noi modalități de a vulnerabiliza profesia de magistrat.Din acest motiv, un îndrumar care își propune să ghideze comportamentul magistraților în spațiul social-media trebuie actualizat continuu„, își motivează demersul CSM.

Critică, interzisăMai mulți magistrați critică însă modul de redactare a acestui ghid.”Unele prevederi depășesc statutul de recomandare, specific unui îndrumar, sunt adevărate măsuri imperative prin care se impun interdicții și obligații. Sunt folosiți termeni interzicetrebuienu potsunt interzise„, explică un magistrat ce îngrijorează la noile măsuri ce se intenționează a fi impuse.

De exemplu, recomandările 8 și 9 interzic magistraților să comenteze despre dosarele în curs sau să-și critice colegii sau alte instituții judiciare.”8. Judecătorii și procurorii nu trebuie, în contextul folosirii rețelelor sociale, să interfereze cu o cauza în curs.9. Judecătorilor și procurorilor le este interzisă imixtiunea în activitatea altor judecători sau procurori sau instituții judiciare, precum și exprimarea de opinii pe social-media cu privire la probitatea profesională și morală a colegilor lor”.

Interzis la promovarea unei idei politiceSunt interzise publicarea și diseminarea de informații în sprijinul unui partid politic sau al unui candidat la alegeri sau afișarea de fotografii pe o rețea socială, care ar putea crea o legătură directă și clară a unui judecător sau procuror cu un partid politic.

„De asemenea, sunt interzise orice inițitivă sau promovare directă sau indirectă a unor strategii, idei, măsuri ale unor partide politice”, continuă recomandarea 10.Când pot să dea „Like”Una dintre interdicții vizează inclusiv „like”-ul, aprecierea, de pe rețeaua Facebook.

„Judecătorilor și procurorilor le este interzis să susțînă, promoveze sau să dea like la pagini sau postări ale unor campanii sau grupuri activiste, dacă asocierea cu acestea submina prestigiul magistraților și al sistemului judiciar”, este recomandarea numărul 12, din acest așa numit îndrumar.„Fotografiile și înregistrările video care prezintă nuditate, precum și episoade din viață personală cu un grad de intimitate care subminează demnitatea funcției judiciare sunt interzise”, este „recomandarea” nr. 13., o exprimare extrem de interpretabilă.În plus, la punctul 18, se arată că „Judecătorii și procurorii nu pot utiliza rețelele de socializare sau mass-media pentru a oferi consiliere juridică”.

Similar, la punctul 27: „Injuriile, amenințările, șantajul, atacurile la persoană și reacțiile emoționale puternice de demonizare a unor acțiuni sunt interzise”.Fără participarea la cauzele umanitareÎndrumarul interzice magistraților și să militeze pentru diferite cauze, fie ele și umanitare.

Articolul 33: „Judecătorii și procurorii nu pot milita în spațiul online pentru cauze, fie ele și umanitare, într-un mod care poate submina prestigiul funcției și imparțialitatea lor”.Interdicțiile în cazul „prietenilor virtuali.

La punctul 46, „Îndrumarul” CSM impune interdicții și în ce privește „prietenii virtuali”: „Judecătorilor și procurorilor le este interzisă acceptarea în lista de prieteni a unor martori, avocați ai părților sau alte persoane ce sunt parte într-un dosar. Cazurile în care prietenia din spațiul social-media reflectă o relație de prietenie în viață reală se rezolva potrivit normelor procedurale privind situațiile de incompatibilitate”.Sarcini suplimentare.

O altă interdicție, la articolul 50, unde se arată că: „Judecătorii și procurorii trebuie să-și informeze membrii familiei și prietenii apropiați care au conturi pe social media despre obligațiile etice și profesionale ale magistratului”.Practic, prin această prevedere, se impun în sarcina magistraților sarcini suplimentare, altele decât cele stabilite de legislația în vigoare.

Similar și la articolul 51: „Judecătorii și procurorii trebuie să se asigure că sunt singurii care au acces la conturile personale de social-media”.Ironia, interzisăIar „recomandările” vagi și interpretabile din așa numitul „îndrumar” al CSM continuă.

De exemplu, la articolul 39: „Se recomandă că mesajele postate de către judecători sau procurori să fie explicite, clare și argumentate, evitându-se aluziile”.O formulare mai mult decât generală, în contextul în care nu orice aluzie este neclară, iar de cele ai multe ori acestea pot fi ironice, asociate umorului.Pe de altă parte, sunt recomandări care stârnesc umorul, articolul 15: „Se recomandă că judecătorii și procurorii să nu facă publice pe social-media informații care să creeze aparență că scopul urmărit al postării este acela de a manifestă opulență”.

Sau să evite reclamă mascată la anumite produse, articolul 16: „Se recomandă că judecătorii și procurorii să evite postarea de fotografii sau text care prezintă produse și servicii, chiar dacă au fost folosite în scop personal”.”Se recomandă că judecătorii și procurorii să nu folosească în mod excesiv social-media, cu postări zilnice multiple și cu o prezența online cvasi-permanentă”, se arată în articolul 35.

În plus, îndreptarul stabilește și limite în ce privește prietenii de pe Facebook: „Se recomandă că judecătorii și procurorii să nu se împrietenească pe rețelele sociale cu oricine, doar din dorința de a avea mai mulți prieteni,” stabilește articolul 47.

Când poate fi folosită libertatea de exprimareÎndrumarul CSM stabilește și când și unde să își manifeste magistrații libertatea de exprimare, drept garantat de Constituție. Aici se arată cum un magistrat poate scrie despre modificările legislative.

„22. Judecătorii și procurorii pot folosi libertatea de exprimare cu scopul de a evalua aspecte fundamentale ce țîn de administrarea actului de justiție sau de a promova și proteja drepturile omului recunoscute universal, libertăți fundamentale și statul de drept.

23. Judecătorii și procurorii pot folosi libertatea de exprimare cu scopul de a evalua profesional reforme legislative și constituționale și acte normative care vizează sistemul judiciar, folosind limbaj decent, tehnic, științific și argumentat.

24. În exercițiul libertății de exprimare, judecătorii și procurorii trebuie să-și formuleze opiniile într-o manieră echilibrată care să nu afecteze nici măcar aparență de imparțialitate.

25. În ce privește chestiuni de interes general din cadrul sistemului de justiție, se recomandă că judecătorii și procurorii să-și exercite libertatea de exprimare cu prioritate în dezbateri profesionale, consultări colegiale sau inițiative instituționale, făcând apel la mecanismele profesionale dezvoltate în acest scop, cum ar fi comisii de examinare a proiectelor de acte normative sau alte asemenea organisme.

26. Se recomandă că judecătorii sau procurorii să manifeste precauție și vigilența, atunci când își exprimă opiniile pe social-media pentru a nu fi instrumentalizate în mod partizan”,relatează ziare.com.

Alertă. Scandal fără precedent în justiție. Lia Savonea pregătește lovitura pentru magistrați. DOVADA 3

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.