Alertă. N-am scăpat. S-au confirmat noi cazuri de pestă porcină
Pesta porcină se extinde. Peste 200 de porci uciși într-o zi
Ultima Ora Social

Alertă. N-am scăpat. S-au confirmat noi cazuri de pestă porcină

Un număr de trei porci domestici au fost diagnosticaţi recent cu pestă porcină africană (PPA) în localitatea Doh, unde exista deja un focar al bolii declarat în luna februarie.

Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Sălaj, dat publicităţii joi, boala a fost identificată în cadrul unor analize efectuate de medicii veterinari la porcilor domestici în sat, în scopul stingerii focarului, ce a trebui astfel menţinut.

„În urma examenelor de laborator, în data de 10 aprilie au fost diagnosticaţi pozitiv la PPA trei porci, tot într-o exploataţie din localitatea Doh. În aceste condiţii, focarul din 16 februarie nu se poate închide, fiind menţinute în continuare în vigoare zonele de restricţii şi măsurile dispuse prin Planul de măsuri adoptat prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 3/ 2019”, se arată în comunicatul de presă menţionat.

Conform sursei citate, în exploataţia în care a fost identificat noul focar, s-au luat o serie de măsuri, precum: plasarea exploataţiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploataţie , examinarea clinică a acestora şi recoltare de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecţie; sacrificarea animalelor din exploataţie; ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci şi dezinfecţia în totalitate a exploataţiei.

Un alt focar de PPA, diagnosticat în data de 30 ianuarie, într-o exploataţie din localitatea Bobota, a fost stins în 25 martie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.