Pesta porcină a apărut în Belgia. S-a dat alarma în Franța, imediat. În România, s-a anunțat boala în 2016, dar n-a făcut nimeni, nimic
Ultima oră. Zeci de porci mistreți au fost uciși în Arad din cauza pestei porcine
Ultima Ora Social

Alertă la Grădina Zoo din Galați. Mistreții morți din cauza pestei porcine

 Angajații de la Grădina Zoologică din Galați sunt în alertă, după ce doi mistreți au fost găsiți morți în pădurea în care se află complexul. Autoritățile au anunțat că animalele sălbatice au murit din cauza pestei porcine și au impus primele măsuri de securitate la Zoo.

Cei doi mistreți au fost găsiți morți în Pădurea Gârboavele, aflată în apropierea orașului Galați. În aceeași pădure se găsește și Grădina Zoologică, în care se află sute de animale, printre care și șase porci vietnamezi și un mistreț.

Reprezentanții complexului zoologic au verificat gardul ca să se asigure că porcii sălbatici nu au pătruns în interior și au montat covoare cu dezinfectant la intrări.

„Eu am cerut să fie verificat gardul, să aflăm dacă sunt găuri, dar este ok. La intrările în Grădina Zoo am pus covorașe cu dezinfectant. Noi avem șase porci vietnamezi și un singur porc mistreț. Țarcul mistrețului nu este în apropierea gardului. Oricum, am verificat și gardul lui, nu sunt găuri și în plus există un al doilea gard electric. Noi ne pregăteam să aducem alți mistreți de la Constanța, dar nu avem cum, este restricție la transportul porcilor chiar dacă au fost ținuți în captivitate. Nu știm câți porci sunt în pădure pentru că, în general, animalele sunt în tranzit, nu stau în pădure”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, Mădălin Șerban.

Vânătorii din Galați au fost chemați să împuște porcii mistreți din pădurea Gârboavele.

„Organizăm vânătoare în pădure. Avem o cotă de recoltă de 21 de porci mistreți, dintr-un total de 40 mistreți evaluați în februarie. Vânătoarea a început. Am eliberat autorizații de vânătoare încă de luni, de când am descoperit cadavrele. Noi patrulăm zilnic prin fondurile de vânătoare în care există porci mistreți, așa am descoperit cei doi mistreți morți”, a spus, pentru MEDIAFAX, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Galați, Adrian Alexandru.

Tot pentru a opri răspândirea virusului, vânătorii iau în calcul împușcarea câinilor fără stăpân din pădure.

„Am ridicat problema câinilor hoinari, cred că sunt 200-300 de câini în pădure. Ei pot transmite virusul, reprezezintă un real pericol pentru comunitățile din jur și pentru Grădina Zoologică. Câinii hoinari pot fi împușcați fără restricții în timpul vânătorilor, vom lua o decizie în acest sens”, a precizat directorul AJVPS, Adrian Alexandru.

Măsuri au fost luate și în comunitățile aflate în apropierea pădurii. Locuitorii au fost înștiințați despre virus și au fost sfătuiți să nu lase animalele domestice nesupravegheate.

La Prefectura Galați a avut loc, joi, o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență în cadrul căreia participanții au fost informați că virusul pestei porcine africane a fost confirmat pe fondul de vânătoare din pădurea Gârboavele.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.