Alertă în Mozambic după ciclonul Idai. Peste 1 000 de cazuri de holeră
Ultima Ora Externe

Alertă în Mozambic după ciclonul Idai. Peste 1 000 de cazuri de holeră

 Peste 1.000 de cazuri de holeră au fost raportate în Mozambic după trecerea ciclonului Idai, iar autoritățile fac eforturi disperate pentru a evita o epidemie, potrivit CNN, conform mediafax.ro

Aproximativ un milion de doze de vaccin împotriva acestei boli extrem de contagioase urmează să ajungă în cursul zilei de marți în țara africană, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Oficialul OMS Rob Holden a declarat că echipele organizației sunt pregătite să înceapă campania de vaccinare imediat ce dozele vor ajunge. „Viteza este esențială, știm deja cât de eficient poate fi vaccinul. Suntem pregătiți și vom acționa cât putem de repede”, a declarat el.

Holden a mai adăugat că echipele OMS vor administra doze unice de vaccin ca „măsură de urgență”, iar planul este acela de a vaccina cât mai mulți oameni posibil.

La mai mult de două săptămâni după ce ciclonul Idai a lovit Mozambicul, OMS estimează că aproximativ 120.000 de persoane trăiesc în adăposturi temporare și prezintă „risc ridicat” de a se îmbolnăvi de holeră sau alte afecțiuni. „Următoarele câteva săptămâni sunt cruciale, iar viteza de reacție este un factor-cheie dacă dorim să salvăm vieți”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, directorul regional pentru Africa al OMS. „Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a proteja populația din Mozambic de holeră sau alte boli cauzate de lipsa accesului la servicii de bază”, a adăugat ea.

Rob Holden a declarat pentru CNN că dacă nu se vor lua măsuri pentru controlarea acestei boli, țara s-ar putea confrunta cu o problemă serioasă de sănătate publică. „Dacă nu asigurăm accesul oamenilor la apă potabilă, nu reușim să oferim serviciile de sănătate de bază (…), impactul acestei situații asupra sănătății publice nu trebuie să fie subestimat. Trebuie să ne asigurăm că nu va avea loc un nou dezastru din punctul de vedere al sănătății publice”, a adăugat el. Beira, un oraș cu peste 500.000 de locuitori, a înregistrat între 70% și 80% dintre cazurile de holeră, a mai declarat Holden.

Organziația Mondială a Sănătății a anunțat că se pregătește și de eventuala apariție a unor focare de malarie în zonele inundate din țară.

Ciclonul Idai a lovit în luna martie orașul port Beira din Mozambic cu vânturi de până la 170 km / h, apoi s-a mutat în interiorul continentului, afectând și statele Zimbabwe și Malawi, distrugând clădiri și punând în pericol viața a milioane de oameni. Organizația Națiunilor Unite a anunțat recent că 493 de persoane au murit în Mozambic în urma ciclonului, 259 în Zimbabwe și 56 în Malawi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.