Meteorologii anunță cum va fi vremea miercuri. Caniculă și disconfort termic accentuat
Ultima Ora Externe

Alertă în Europa. Temperaturi record. Animale moarte. Metalele de pe poduri își modifică forma

Temperaturi record de căldură absolută au fost înregistrate miercuri în Belgia, Olanda şi Germania, însă, potrivit meteorologilor, ce e mai rău urmează joi în Europa Occidentală, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Nou record de temperatură în Germania! Cu 40,5 grade Celsius, recordul precedent de 40,3 grade Celsius (Kitzingen, 5 iulie 2015) pentru întreaga Germanie, a fost doborât astăzi la Geilenkirchen!”, a anunţat miercuri seară pe Twitter serviciul meteorologic german (DWD).

În Olanda, în cursul după-amiezii, mercurul din termometre a urcat până la 38,8 de grade Celsius la Gilze Rijen, în sud, şi până la 39,2 grade Celsius la Eindhoven. Cel mai recent record data din 1944, când au fost 38,6 grade Celsius, potrivit institutului regal de meteorologie din Olanda.

Temperatura este atât de ridicată încât metalul de pe unele poduri din Amsterdam şi Haarlem îşi modifică forma, iar angajaţii municipali pulverizează apă pentru a le răci. Postul local de televiziune RTV Oost a decis să ofere spectatorilor o „tele-răcorire” prin transmiterea în sistem live streming a unor imagini de arhivă cu peisaje hibernale.

Câteva sute de porci au murit în noaptea de marţi spre miercuri la o fermă din Middelharnis, în vestul Olandei, din cauza căldurii şi a unei defecţiuni a sistemului de ventilaţie, potrivit media locale. Şi în Belgia, unde a fost declanşat în premieră ”codul roşu” de caniculă, a fost înregistrat un record istoric. O temperatură de 39,9 grade Celsius a fost consemnată, miercuri, la baza militară Kleine-Brogel din nord-est, a indicat David Dehenauw de la institutul regal de meteorologie din Belgia. Aceasta este „cea mai ridicată temperatură de la începutul observaţiilor, în 1833”, a subliniat el.

Ce este mai rău urmează, au avertizat meteorologii care au prognozat o nouă creştere a temperaturilor până vineri. Astfel, ar putea veni rândul Parisului să doboare, joi, recordul de căldură stabilit în 1947 – 40,4 grade Celsius, notează AFP.

În Franţa, nivelul de avertizare de caniculă, până acum „portocalie” în majoritatea teritoriului, a fost ridicată la „roşu” în partea de nord, inclusiv în capitală. Premierul Édouard Philippe a solicitat „acordarea unei atenţii deosebite pesoanelor izolate”.

Temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius în nord-estul Franţei şi ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius la nivel local. În Germania, întreaga ţară este sub incidenţa unei alerte de caniculă. Lacurile şi râurile sunt deosebit de căutate de oamenii care vor să se răcorească, tendinţă care a făcut şi victime. Începând de marţi, trei persoane aflate la scăldat s-au înecat.

Seceta afectează toate regiunile din Germania, în special partea de nord a ţării, iar fermierii, la fel ca anul trecut, se aşteaptă la rezultate catastrofale în agricultură. Valori de temperatură şi mai ridicate sunt prognozate pentru ziua de joi, când mercurul ar putea urca în termometre până la 41 de grade Celsius, depăşind recordul înregistrat în 2015 în Bavaria, de 40,3 grade Celsius.

Şi în Marea Britanie ”ar putea fi depăşit recordul de caniculă din iulie, de 36,7 grade Celsius, şi există chiar şi posibilitatea de a doborî recordul absolut, de 38,5 grade Celsius”, a indicat serviciul britanic de meteorologie, Met Office.

În Londra, poliţia caută trei persoane date dispărute după ce s-au scăldat în Tamisa, notează AFP. Autorităţile din Luxemburg au anunţat că vor declanşa o alertă roşie de caniculă.

Şi Italia este afectată de căldura extremă, iar autorităţile au ridicat miercuri alerta la nivelul 3 („buletin roşu”) pentru cinci oraşe – Bolzano, Brescia, Florenţa, Perugia şi Torino.

Jumătate din teritoriul Elveţiei se află sub alertă portocalie de caniculă, iar serviciul naţional de meteorologie din această ţară prognozează o „dezgheţare importantă în zonele montane înalte”, care s-au confruntat miercuri cu o situaţie de izotermie de 0 grade Celsius la o altitudine neobişnuit de ridicată, de 4.800 de metri.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.